Alexandru Rafila: „Băieții se pot vaccina împotriva HPV la fel ca și fetele”

0
197

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat, joi, că băieţii cu vârsta de până la 18 ani inclusiv se vor putea vaccina gratuit cu vaccinul antiHPV, la fel cum se întâmplă în cazul fetelor:

„Până la sfârşitul anului vom introduce şi vaccinul HPV la acelaşi sistem de decontare. Marea noutate este faptul că băieţii până la vârsta de 18 ani, inclusiv 18 ani, vor avea şi ei dreptul de a se vaccina gratuit, la fel ca şi fetele, iar femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani se pot vaccina cu o reducere sau o compensare de 50% a acestui vaccin, ceea ce va creşte, cred eu, foarte mult accesul la vaccinare. Interes foarte mare există”, a afirmat oficialul în cadrul unei conferinţe.

Referitor la vaccinarea antigripală, acesta a subliniat că imunizarea în farmacii scurtează foarte mult birocraţia, circuitul fiind unul mai simplu:

„Pe data de 1 octombrie va fi cea de la care se face această metodologie nouă. Începem cu vaccinul gripal. Este normal, este vaccinul sezonier şi dacă vaccinul va ajunge în farmacii, în mod evident pe bază de prescripţie, persoanele din grupele la risc îl pot rambursa integral. Este un pas înainte. Vaccinarea în farmacii poate să scurteze foarte mult birocraţia şi problemele care existau înainte, când Ministerul Sănătăţii achiziţiona vaccinul, îl trimitea la direcţiile de sănătate publică, medicii de familie îl ridicau de la direcţiile de sănătate publică. Era un circuit întreg care în felul acesta a dispărut. Omul primeşte o prescripţie medicală, se prezintă la farmacie, ridică vaccinul gripal şi fie se întoarce la medicul de familie să îl administreze, fie poate să beneficieze de vaccinare în farmaciile care s-au înscris în acest program, care se extinde rapid pe măsură ce farmaciştii sunt instruiţi în ceea ce priveşte vaccinarea” –  a declarat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Articolul precedentFaimosul chitarist Al Di Meola, internat la Spitalul „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti
Articolul următorMinisterul Sănătății: Angiografe noi pentru două spitale românești