Alergia la polen – Simptome, tratament si preventie

0
52

Dr. Laura David, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica, Clinca Academica

Alergia la polen este o reactie exagerata a organismului la anumite substante alergene prezente in mediul inconjurator. Aceste substante produc anumiti anticorpi care declanseaza un sir de reactii in urma carora apar manifestarile alergiei la polen.

Simptomele alergiei la polen sunt asemanatoare celor unei raceli. Apar, asadar, manifestari precum stranutul, rinoreea apoasa (scurgeri nazale), pruritul nazal, ocular si cel faringial. Simptomele persista, in general, pe durata sezonului de polenizare.

Cele mai periculoase, cu un potential ridicat alergen sunt polenurile anemofile, cele care sunt purtate de vant. De asemenea, pot produce reactii alergice si polenurile entemofile, transportate de insecte.

Alergiile la polen apar incepand cu varsta de 7 – 8 ani. Rareori, aceste afectiuni debuteaza dupa 40 de ani. Alergiile de acest tip nu pun in pericol viata pacientului, insa, afecteaza calitatea vietii, impiedicand desfasurarea activitatilor fizice, profesionale sau scolare, tulburand somnul si scazand capacitatea de concentrare.

Diagnosticarea si tratarea corecta a alergiilor este extrem de importanta. in cadrul Clinicii Academica, pacientii pot beneficia de truse standardizate de testare a alergenilor de mediu cat si a celor alimentari. Totodata, centrul dispune de laboratoare unde pot fi efectuate determinari specifice de sange.

Articolul precedentTarus Media si British Medical Journal organizeaza a 4-a editie a Congresului International E-Health
Articolul următorSMURD Bucuresti a implinit un an