Alaptatul exclusiv, vaccinarea la timp, asistenta specializata imediat dupa nastere ar putea reduce mortalitatea la nou-nascuti

0
342

Peste 40% dintre cazurile de decese infantile inregistrate anual in randul copiilor cu varsta sub 5 ani se intampla la nou-nascuti sau in prima luna de viata a bebelusilor, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Principalele cauze ale mortalitatii la nou-nascuti sunt subgreutatea, infectiile, asfixierea sau traumatismele suferite in timpul nasterii.

Cele mai multe dintre decese au loc in tarile in curs de dezvoltare, unde accesul la ingrijirea de specialitate este deficitar.

De fapt, pana la 60% dintre cazuri ar putea fi prevenite, daca nou-nascutii ar beneficia de asistenta specializata atat la nastere, cat si in prima saptamana de viata, la domiciliu, precizeaza OMS.

in plus, alaptarea exclusiva a nou-nascutului este una dintre principalele masuri care ar trebui indicate mamelor de catre personalul medical in perioada imediat dupa nastere, alaturi de vaccinarea la timp, masuri care ar contribui la reducerea mortalitatii la nou-nascuti.

in acelasi timp, supravegherea atenta a bebelusului pentru identificarea posibilelor infectii, a problemelor de alimentatie, a dificultatilor respiratorii, a febrei sau a convulsiilor si acordarea asistentei necesare, este la fel de importanta pentru a preveni eventualele complicatii care pot aparea si a evita cat mai multe dintre decesele care se petrec in randul nou-nascutilor, mai arata raportul OMS.

Articolul precedentCercetarea oncologica din Romania, lipsita de organizare si fonduri
Articolul următor15 mituri despre carii: ce este adevarat si ce nu