Al XXII-lea Congres al Societatii Romane de Pneumologie va avea loc in perioada 30 mai – 2 iunie 2012, la Poiana Brasov. Editia de anul acesta are ca tema principala „Plamanul – tinta sau cauza” si vizeaza evidentierea patologiei pulmonare, cu multiplele sale probleme de diagnostic, terapie si arie de influenta asupra altor afectiuni.

Conform statisticilor Societatii Romane de Pneumologie, peste un milion de romani sufera de bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC) si aproximativ 30.000 de pacienti au tuberculoza. in tara noastra, astmul a ajuns la o prevalenta de 6 – 7%, peste 1 milion de romani fiind diagnosticati cu forme ale acestei afectiuni. in plus, romanii fumeaza zilnic peste 5 milioane de pachete de tigari, iar 85% din pacientii cu cancer bronhopulmonar sunt fumatori.

in contextul acestor statistici ingrijoratoare, Societatea Romana de Pneumologie aduce in prim plan problematica celor mai importante afectiuni de natura pulmonara, propunand dezbaterii subiecte precum: tuberculoza pulmonara, bolile obstructive bronho-pulmonare cronice, infectiile pulmonare, pneumopatiile interstitiale difuze, neoplasmul bronho-pulmonar, comorbiditati cu implicare pulmonara, patologie pleurala, tabagismul.

Evenimentul reuneste, ca speakeri, personalitati marcante din pneumologia romaneasca si europeana, dar si specialisti care in formarea sau practica lor se intalnesc cu patologia respiratorie: specialisti in medicina interna, chirurgie toracica, alergologie, boli infectioase, otorinolaringologie, pediatrie, terapie intensiva, medicina de urgenta, anestezie si medici rezidenti. „Vedem in tema congresului o perfecta oportunitate pentru a reuni medici, oameni de stiinta si pacienti care sa-si impartaseasca opiniile despre lumea penumologiei la nivelul anului 2012.” a declarat prof. univ. dr. Florin Mihaltan, presedintele congresului si presedinte interimar al Societatii Romane de Pneumologie.

Participarea la lucrari se face sub forma de comunicari orale (prezentari powerpoint) si postere, iar termenul limita de trimitere a rezumatelor este 1 martie 2012.

Pentru mai multe informatii legate participarea la al XXII-lea Congresul al Societatii Romane de Pneumologie, puteti consulta website-ul oficial al evenimentului: www.congrespneumo2012.ro