Anul acesta se implinesc 90 de ani de cand injectia cu insulina a fost folosita pentru prima data pe un pacient pentru tratarea diabetului. Acest moment important din istoria medicinei se intampla imediat dupa ce romanul Nicolae Paulescu a descoperit insulina, la sfarsitul anului 1921, in urma unor lungi studii experimentale.

Drept tribut, al X-lea Congres al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice ce se va desfasura in perioada 07 – 09 noiembrie 2012, la Cluj-Napoca, va avea ca tema „Abordarea multidisciplinara a pacientului cu diabet, la 90 de ani de la prima injectie cu insulina”.

Federatia Internationala de Diabet avertizeaza ca principalele cauze de deces in randul persoanelor diagnosticate cu diabet sunt complicatiile diabetului. La nivel global, se estimeaza ca aproximativ 4 milioane de oameni pe segmentul de varsta 20-79 ani au murit in urma complicatiilor diabetului in 2010. in consecinta, complicatiile diabetului reprezinta o prioritate in managementul bolii.

„in cadrul Congresului se va atrage atentia asupra faptului ca, desi Programul national de diabet asigura accesul neingradit la o medicatie specifica de cea mai buna calitate, „pachetele” de ingrijire a pacientilor cu complicatii sunt absente” a declarat conf.univ.dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

La al X-lea Congres al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, reputati specialisti din tara si strainatatevor dezbate principalele complicatii ale diabetului: retinopatia, nefropatia, neuropatia, bolile cardiovasculare si leziunile piciorului. Alte subiecte de interes legate de diagnosticarea, tratamentul si preventia diabetului vor fi abordate si in sesiunile dedicate asistentelor educatoare si pacientilor.

Pentru mai multe informatii legate de participarea la al X-lea Congres al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, vizitati site-ul: www.federatiaromanadiabet.ro