Al treilea deces asociat lotului contaminat de vaccinuri anti-COVID Moderna, investigat în Japonia

0
311

Japonia investighează decesul celei de-a treia persoane vaccinate cu serul Moderna provenit din unul dintre loturile fabricate în Spania şi retrase de la utilizare după detectarea unei contaminări, pentru a clarifica astfel dacă decesul ar avea legătură cu acest vaccin anti-COVID-19, relatează marţi EFE.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 49 de ani, care a murit în august după ce i-a fost administrată o doză provenită din loturile menţionate (înainte de a fi retrase). Moartea lui se adaugă celorlalte două decese, ale unor bărbaţi în vârstă de 30 şi de 38 de ani, care sunt în prezent investigate, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Japonia.

Bărbatul a primit a doua doză pe 11 august, iar decesul lui a confirmat în ziua următoare, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, care a primit notificarea acestui caz în data de 4 septembrie. Nu au fost observate la prima vedere substanţe străine în fiolele utilizate cu această ocazie şi nu se cunoaşte în prezent dacă există o legătură între aceste decese şi respectivele vaccinuri, a precizat acelaşi oficial nipon.

Moderna şi partenerul său de distribuţie în Japonia, compania farmaceutică Takeda, au anunţat săptămâna trecută că particulele contaminate conţineau metal, posibil de la „un aparat din lanţul de producţie” al fabricii spaniole, şi au eliminat eventuale riscuri pentru sănătate, dincolo de o reacţie localizată.

Ministerul Sănătăţii notează într-un comunicat că a făcut public cel de-al treilea deces, întrucât „este puţin probabil” ca particule din acest material, care se utilizează în echipamente medicale, precum valve cardiace, substitute de articulaţii, suturi sau capse sanitare, „să afecteze organismul” dacă sunt introduse în corp.

„Takeda şi Moderna colaborează cu Ministerul Sănătăţii la investigarea acestor decese”, au anunţat cele două companii într-un comunicat publicat marţi, în care au dat asigurări că „nu există deocamdată indicii că decesele (…) ar avea legătură cu administrarea dozelor” şi au afirmat că „nu cred că vaccinul ar reprezenta vreun risc pentru sănătate”.

Particulele contaminate au fost observate în 39 de fiole (390 de doze), însă Ministerul nipon al Sănătăţii a decis să blocheze de la administrare trei loturi întregi cu 1,63 milioane de doze (3004667, 3004734 şi 3004956) care au fost produse în acelaşi timp şi în aceeaşi fabrică medicală, ca măsură de precauţie.

Până pe 25 august, Japonia a înregistrat 991 de decese ale unor persoane vaccinate cu serul de la Pfizer şi alte 11 decese ale unor persoane inoculate cu vaccinul de la Moderna.

Ţara asiatică a administrat peste 135 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19: 75 de milioane de persoane au primit cel puţin o doză, iar 60 de milioane au fost vaccinate cu schema completă, reprezentând 59,3 % , respectiv 47,9 % din populaţia japoneză.

Articolul precedentGCS: 2.033 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 48 decese, în ultimele 24 de ore
Articolul următorINSP anunță transmiterea comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta a SARS-CoV-2