Al treilea caz de infectare cu Zika, confirmat de Ministerul Sanatatii

0
61

A fost confirmat al treilea caz de infectare cu virurul Zika in Romania: este vorba despre un barbat din Cluj-Napoca, in varsta de 36 de ani care a calatorit in Republica Dominicana, una dintre zonele active de transmitere a virusului. Acesta a fost plecat in perioada 6 – 21 iulie, cand a facut si o calatorie in SUA. A doua zi cand s-a intors in tara, in 22 iulie, barbatul s-a prezentat Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca cu simptome de febra si eruptie tegumentara generalizata.

„Pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiza la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezenta virusului Zika. Barbatul este in afara oricarui pericol si respecta recomandarile facute de medici si de Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj. O campanie de tratamente anti tantari a avut loc in Cluj-Napoca saptamana trecuta.”, precizeaza un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

Riscul de transmitere a virusului pe teritoriul Romaniei ramane la un nivel minim, mentioneaza Ministerul Sanatatii.

Virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Reamintim ca persoanele care calatoresc in zone de risc, cu transmitere activa a virusului Zyka, ar trebui sa ia cateva masuri preventive:

– utilizarea substantelor anti tantari (conform indicatii de pe eticheta lor).

– purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si de pantaloni lungi, in special in orele de maxima activitate a tantarilor Aedes.

– folosirea de plase contra tantarilor sau aer conditionat in camera unde dorm.

– utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

Totodata, femeile gravide sau care vor sa ramana insarcinate nu ar trebui sa calatoreasca in zonele cu transmitere activa a virusului Zika, in timp ce persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui sa solicite o consultatie de medicina calatorului inainte de a se deplasa intr-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

La intoarcere dintr-o regiune cu transmitere activa a virusului Zika:

– Calatorii ar trebui sa aiba doar contacte sexuale protejate in primele 8 saptamani dupa revenire in tara pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infectia cu virusul Zika ar trebui sa respecte abstinenta/contacte sexuale protejate pentru cel putin 6 luni.

– Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe, in primele 14 zile de la revenire, ar trebui sa se prezinte la medical curant.

– Femeile insarcinate care au calatorit in regiuni cu transmitere activa a virusului Zika ar trebui sa mentioneze aceasta situatie medicului care monitorizeaza sarcina.

– Pentru protectia fatului, barbatii care au calatorit in zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba contact sexual protejat cu partenera sa insarcinata sau sa fie abstinenti pana la finele sarcinii.

Articolul precedentAnxietatea la prescolari, o consecinta a trecerii din mediul familial in colectivitate
Articolul următorInca doi specialisti romani au fost alesi membri ai Grupului NEURODIAB – EASD