Agenția Națională de Transplant: De la începutul anului, s-au înregistrat 46 de donatori reali

0
204

Numărul de transplanturi realizate în România este în creștere, de la începutul acestui an fiind înregistrați 46 de donatori reali, față de 47 pe tot parcursul anului trecut. ”Începând cu acest an, în condițiile sfârșitului de pandemie, asistăm la o relansare a activității de donare și implicit o creștere a numărului de transplanturi realizate în România”, transmite Agenția Națională de Transplant (ANT).

”De la începutul anului și până la 23 iunie, datorită celor 46 de donatori în moarte cerebrală din România şi a celor din Bulgaria şi Moldova, au fost salvate 36 de vieţi prin transplant de ficat (2 transplanturi realizate cu organe provenite de la donatori bulgari), 91 prin transplant de rinichi (din care 4 cu organe provenite de la donatori bulgari şi 2 cu organe de la donatori moldoveni), 3 prin transplant de cord (din care 1 transplant realizat cu organ din Bulgaria), 2 prin transplant de plămân, 41 pacienţi au beneficiat de transplant cornee, iar şi mai mulţi pacienţi au o viaţă mai bună prin transplant de ţesut osteodentinos”, informează Agenția Națională de Transplant.

De asemenea, potrivit sursei citate, către sistemul internaţional de transplant au fost oferite de către România două grefe hepatice (una către Rep. Moldova şi una către Eurotransplant) şi două grefe cardiace către Eurotransplant, salvând vieţile altor pacienţi suferinzi.

”Cifrele din ultima perioadă ne dau speranță pentru viitor, dar încă sunt mult inferioare cifrelor din alte țări europene și nu acoperă necesarul de transplant din România”, subliniază ANT.

Potrivit ANT, activitatea de prelevare este una dintre cele mai importante etape ale mecanismului sistemului de transplant. În prezent ”funcţionează cu succes şi în mod constant doar în câteva unităţi sanitare, în care a existat disponibilitate atât din partea managementului unităţii sanitare, cât şi din partea personalului medical multidisciplinar, de a construi în ani de zile, (…) o echipă de coordonare transplant şi a implementa la nivel de spital o „cultură a donatorului”, precizează sursa citată.

”Ne bucurăm că anul acesta a fost reluată activitatea în unităţi sanitare care au fost inactive o perioadă lungă de timp, iar programul de transplant fusese aproape închis: SCJU Brașov – unde s-au realizat 4 prelevări de organe și țesuturi, SCJU Constanţa – 3 acţiuni de prelevare organe şi ţesuturi, SJU Sf. Gheorghe – 2, SJU Bacău – 2 , SJU Suceava, Sp. Mun. Moinești sau SJU Buzău – câte o acţiune prelevare. De asemenea, este de apreciat efortul depus de centrele constante în activitatea de donare: SCJU Tg. Mureș – 10 donatori reali, Spitalul Clinic de Urgență București – 5, Spitalul Clinic de Urgență “Prof.Dr. N. Oblu” Iași – 5, Spit. Jud. Baia Mare – 4, SCJU Oradea -3”, arată sursa citată.

Datele au fost prezentate după Reuniunea Naţională a coordonatorilor de transplant şi persoanelor responsabile cu identificarea potenţialilor donator (KDP), organizată la Sinaia în perioada 24-26 iunie 2022.

Articolul precedentSCJU Târgu Mureș: A unsprezecea prelevare de organe din acest an, de la un pacient aflat în moarte cerebrală
Articolul următorStudiu: O tulpină extrem de rezistentă la antibiotice a super-bacteriei stafilococul auriu meticilino-rezistent se poate transmite la om