Agenţia Europeană pentru Medicamente a început evaluarea unui vaccin Moderna, adapatat pentru subvariantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron

0
195

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat, marţi, că a început evaluarea unui vaccin anti-COVID-19 produs de Moderna, adaptat pentru subvariantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron, în condiţiile în care există temeri în legătură cu apariţia unui nou val de coronavirus pe continentul european, relatează AFP.

Dacă va fi aprobat, serul va deveni al doilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE care vizează aceste subvariante ale Omicron.

EMA a declarat că „a iniţiat evaluarea unei cereri de autorizare a unei versiuni adaptate a Spikevax”, vizând atât tulpina iniţială a coronavirusului, cât şi subvariantele BA.4 şi BA.5.

Autoritatea de reglementare europeană nu a precizat, însă, când ar putea avea loc aprobarea dozei de rapel.

EMA a aprobat trei vaccinuri „bivalente” pe bază de ARN mesager.

Două vaccinuri, unul de la Moderna şi celălalt de la Pfizer/BioNTech, vizează tulpina iniţială a coronavirusului şi varianta BA.1 a Omicron. Un vaccin de la Pfizer/BioNTech vizează tulpina iniţială şi subvariantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron.

Omicron şi subvariantele sale au fost dominante pe tot parcursul anului 2022, luând rapid locul variantelor anterioare. În prezent, subvarianta BA.5 a Omicron este dominantă în Europa şi Statele Unite.

Marea Britanie, Canada şi Statele Unite au aprobat, de asemenea, vaccinuri care vizează varianta Omicron.

Autoritatea de reglementare europeană a avertizat săptămâna trecută că pandemia de COVID-19 încă nu s-a încheiat şi a cerut ţărilor să instituie programe de vaccinare cu doze de rapel înainte de sosirea iernii, când se aşteaptă o creştere a cazurilor de coronavirus.

Autorităţile sanitare europene au recomandat la începutul lunii septembrie ca persoanele în vârstă şi cele cu risc să dezvolte o formă gravă de Covid-19 să fie primele cărora să le fie administrate vaccinuri adaptate la varianta Omicron.

Articolul precedentMedicamentele expirate şi cele neutilizate sunt încadrate ca deşeuri periculoase, potrivit unui proiect de lege
Articolul următorProducătorii europeni de medicamente generice avertizează că ar putea reduce producția. Motivul: Creșterea facturilor la energie