Adultii obezi care nu ajung la o greutate sanatoasa pana la varsta mijlocie prezinta un risc mai mare cu peste 20% de a muri de tineri, avertizeaza un studiu al oamenilor de stiinta chinezi. Cercetatorii de la Universitatea Huazhong au descoperit ca o crestere in greutate intre varsta de 25 si 47 de ani sporeste sansele unei morti timpurii din orice cauza cu 22%. Iar cei care continua sa se ingrase si dupa 40 de ani sunt in pericol si mai mare.

Autorii studiului au descoperit si ca persoanele care ajung la o greutate normala dupa ce au fost obezi, dar fac acest lucru abia dupa 40 de ani, prezinta un risc de deces timpuriu mai mare cu 30%.

 

O greutate normala este vitala in perioada vietii de adult

 

Studiul oamenilor de stiinta chinezi, publicat in British Medical Journal, a analizat datele a 36.051 cetateni americani care aveau 40 de ani sau mai mult. Esantionul a fost cantarit si masurat la inceputul cercetarii si a furnizat date legate de greutate la 25 si 35 de ani. Dupa o perioada de observatie de inca 12 ani, au fost inregistrate 10.500 de decese.

Dupa excluderea factorilor care ar fi putut influenta rezultatele, expertii au descoperit ca, in comparatie cu persoanele cu o greutate sanatoasa, cei care au devenit obezi intre 25 de ani si varsta mijlocie prezentau un risc mai mare de deces precoce cu 22%. De asemenea, a fost observat un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiace. Per total, persoanele care au fost obeze pe parcursul intregii vieti adulte au prezentat cele mai mari riscuri – cu pana la 72% pericol crescut de moarte timpurie.

Persoanele care au pierdut in greutate si au trecut de la a fi obezi la o greutate sanatoasa in aceeasi perioada nu prezentau niciun risc crescut.

in schimb, persoanele care au trecut de la obezitate la o greutate sanatoasa dupa varsta mijlocie au prezentat un risc crescut cu 30% de deces timpuriu din cauza oricarei cauze si un risc crescut de 48% din cauza bolilor cardiace.

„Obezitatea constanta de-a lungul perioadei de maturitate, cresterea in greutate de la inceputul perioadei de maturitate pana la mijlocul acestei perioade si pierderea in greutate de la mijlocul perioadie de amturitate pana la sfarsitul ei au fost asociate cu riscuri crescute de mortalitate. Rezultatele sugereaza faptul ca mentinerea greutatii normale de-a lungul perioadei de maturitate, in special prevenirea cresterii in greutate la inceputul maturitatii, este importanta pentru prevenirea deceselor premature ulterior in viata”, au concluzionat autorii studiului.