Adriana Pistol: Ministerul Sănătăţii a finalizat procedura de achiziţie pentru 22 de medicamente antituberculoase

0
140

Ministerul Sănătăţii a finalizat procedura de achiziţie pentru 22 de medicamente antituberculoase, a informat, joi, secretarul de stat Adriana Pistol.

„Cred că tot ce s-a făcut în ultimii ani este foarte vizibil, în sensul că, în mod evident şi pe date concrete, progrese semnificative au fost înregistrate în controlul tuberculozei. Totuşi, România mai are multe de făcut. Încă este printre cele 18 ţări prioritare pentru stoparea tuberculozei în regiunea europeană a OMS şi este pe primul loc în Uniunea Europeană. (…) În prezent, Ministerul Sănătăţii a finalizat deja o procedură de achiziţie pentru un număr de 22 de medicamente antituberculoase acordate bolnavilor prin intermediul acestui program de sănătate publică, inclusiv pentru tuberculoza multidrog-rezistentă”, a precizat Adriana Pistol.

Potrivit secretarului de stat, a fost elaborată o strategie pentru controlul tuberculozei, care se află în procesul de avizare şi aprobare.

„A existat o strategie de luptă împotriva tuberculozei, până de curând. O strategie nouă a fost deja elaborată și se află în procesul de avizare și aprobare, o strategie pentru controlul tuberculozei, care are o perioadă de până în anul 2030. Această strategie a fost elaborată cu finanțare de la Fondul Global, împreună cu experți români și internaționali ai Organizației Mondiale a Sănătății”, a explicat secretarul de stat.

Tuberculoza, mai ales cea multidrog rezistentă, reprezintă o problemă importantă de sănătate publică,a a tras atenția Adriana Pistol.

„Este o problemă nu numai a pacientului, ci și a familiei acestuia, a comunității din care face parte și, evident, a sistemului de sănătate”, a subliniat secretarul de stat.

„Tuberculoza depistată la timp şi dacă ne acordăm răbdarea necesară este o boală vindecabilă 100%”, a mai spus Adriana Pistol.

Declarațiile au fost făcute într-o conferinţă de presă organizată de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în contextul Zilei Mondiale a Tuberculozei (TB).

Potrivit secretarului de stat, România a înregistrat progrese semnificative în controlul tuberculozei în ultimul deceniu.

„Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, derulat de colegii de la Institutul Marius Nasta, încearcă să accelereze lucrurile bune care s-au întâmplat în ultimul deceniu, astfel încât să vedem din ce în ce mai mult o reducere a prevalenței tuberculozei, să menținem o rată de depistare a cazurilor noi cât mai bună și, totodată, să asigurăm tratamentul corespunzător tuturor bolnavilor de tuberculoză cu rate de succes care să fie mulțumitoare și care să ne permită să ajungem la concluzia că România nu mai este pe locul întâi în România”, a declarat secretarul de stat.

Articolul precedentDecesele asociate tuberculozei, în creştere în Europa pentru prima dată după două decenii
Articolul următorSecretar de stat în MS: Ne preocupă și elaborăm în acest moment Strategia Națională de Control al Tuberculozei pentru anii 2022-2030