Adriana Pistol, despre vaccinul hexavalent: Achiziția a fost încheiată. Când va începe livararea în țară

0
189

Vaccinul hexavalent a fost achiziţionat şi va fi livrat în ţară începând de săptămâna viitoare, a anunţat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, conf. univ. dr. Adriana Pistol.

„Achiziţia a fost derulată şi încheiată şi în săptămâna viitoare se va livra în ţară. Vaccinul nu a lipsit mult timp. Probabil că a lipsit în mod disproporţionat între judeţe. Sunt judeţe care au avut mai mult timp vaccin şi judeţe care nu au avut”, a precizat conf.univ. dr. Adriana Pistol.

În ceea ce privește riscul de apariţie a poliomielitei în România, vaccinul hexavalent protejând împotriva acestui virus, secretarul de stat a afirmat că „întotdeauna există riscul apariţiei, în orice ţară, în condiţiile în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare”.

„Când vorbim de rată de vaccinare, nu vorbim neapărat de produsul hexavalent pentru vârsta de două luni. Virus poliomielitic sălbatic nu mai există decât în foarte puţine state din lume, în special din Asia, dar îmbolnăvirea nu este imposibilă şi, de aceea, recomandăm ca pentru toate grupele de vârstă, pentru că sunt multe doze de făcut în timpul vieţii, să avem o acoperire vaccinală suficient de bună”, a explicat secretarul de stat.

Rata de vaccinare în momentul de faţă pentru poliomielită este de 75 – 76% şi ar trebui să fie de minimum 80-85%, a adăugat secretarul de stat.

Articolul precedentAdriana Pistol (MS), despre evoluția pandemiei: Tendinţa de descreştere a cazurilor este evidentă
Articolul următorPropunere CNAS: Persoanele neasigurate să beneficize de pachetul de bază de servicii medicale