Adela Cojan (CNAS): Nu cred că trebuie să existe monopol pe piaţa serviciilor medicale al unui singur finanţator

0
279

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a declaat, miercuri, că trebuie înfiinţate asigurări complementare de sănătate şi să nu existe „un monopol” pe piaţa serviciilor medicale.

„Nu cred că trebuie să existe monopol pe piaţa serviciilor medicale al unui singur finanţator. Şi eu cred că trebuie înfiinţate acele asigurări complementare de sănătate. Totuşi, legislaţia din România permite faptul ca fondul finanţator unic, deocamdată, să încheie contracte cu toţi furnizorii de servicii medicale care îndeplinesc condiţiile de calitate, de acreditare, de evaluare, indiferent de forma de proprietate. (…) În prezent, unele tarife în unele domenii de asistenţă medicală nu reflectă cheltuiala exactă a unităţilor sanitare. (…) Au mai rămas 4 milioane de români care plătesc contribuţia la sănătate şi beneficiem toţi 19 sau 20 de milioane, câţi mai sunt în România”, a spus preşedintele CNAS cu prilejul lansării studiului „Analiza impactului economic şi social al furnizorilor privaţi de servicii medicale din România” de către Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.

Potrivit președintelui CNAS, serviciile medicale private au reprezentat, „cel puţin în ultima perioadă”, un segment complementar de activitate, în niciun caz concurenţial pentru sectorul public de sănătate.

În opinia sa, finanţarea asistenţei medicale dentare în România reprezintă încă „Cenuşăreasa” sistemului.

„Finanţarea asistenţei medicale dentare în România reprezintă încă „Cenuşăreasa” sistemului, deşi promitem că odată cu noul contract cadru, aşa cum am solicitat cifrele pentru creditele bugetare şi creditele de angajament pentru anul acesta, încercăm să dublăm plafonul pentru medicii dentişti”, a precizat Adela Cojan.

Articolul precedentMinistrul Sănătății: Prevenţia nu înseamnă doar accesul la analize, ci înseamnă un program integrat
Articolul următorConf. dr. Diana Păun: Statul singur nu poate asigura finanţarea sistemului de îngrijiri astfel încât să corespundă aşteptărilor