Activitatea fizica, sanatatea mediului, serviciile medicale, dietele sanatoasesi sanatatea mintala "“ puncte esentiale pentru sanatatea publica 1

Saptamana 13–17 mai este dedicata sanatatii publice in Europa. Saptamana europeana a sanatatii publice este organizata anul acesta pentru prima data, la initiativa Asociatiei europene de sanatate publica (EUPHA), impreuna cu Comisia Europeana si cu sprijinul Biroului regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS Europa).

Fiecare zi a saptamanii are alta tema din domeniul sanatatii publice si vor fi organizate peste 70 de evenimente in cel putin 25 de state europene, printre care si Romania.

 

Activitatea fizica

 

Tema zilei de luni, 13 mai, este: Sa devenim, sa fim si sa ramanem activi fizic. Startul zilei si al intregii saptamani este dat printr-o masa rotunda organizata la Bruxelles, care poate fi urmarita si online. La final, participantii vor participa la un „walkinar” (un seminar in aer liber, in miscare) printr-unul din parcurile capitalei Belgiei, pentru a promova activitatea fizica.

Activitatea fizica este foarte la indemana daca, de pilda, drumul spre serviciu este parcurs pe jos sau cu bicicleta si daca sunt alese scarile in locul urcatului cu ascensorul.

Activitatea fizica si participarea la sporturi s-a dovedit benefica pentru sanatatea mintala si pentru incluziunea sociala. in plus, activitatea fizica inceputa de la varste tinere, continuata apoi in cursul vietii, contribuie la o imbatranire sanatoasa. Astfel, varstnicii pot avea o mai buna calitate a vietii, independenta, pastrarea mobilitatii, o performanta mai buna in indeplinirea sarcinilor zilnice, o functie cognitiva mai buna, risc redus de fragilitate si mortalitate redusa.

Sanatatea, educatia, sportul, planificarea si transportul din orase, precum si locurile de munca si comunitatile beneficiaza direct din investitiile in activitatea fizica a populatiei. Angajatii activi fizic sunt mai sanatosi, mai fericiti si mai putin predispusi sa necesite concedii medicale. Prin promovarea activitatii fizice si a calatoriilor active, angajatorii pot imbunatati starea de bine a angajatilor, prezenta acestora la serviciu si pot reduce stresul asociat locului de munca.

 

Sanatatea mediului

 

Ziua de marti, 14 mai, are ca tema: Mediile sanatoase. Poluarea aerului este cel mai mare risc de mediu pentru sanatate, in Europa.

Calatoriile active, precum mersul pe jos sau cu bicicleta, aduc beneficii semnificative pentru sanatate si reduc poluarea aerului si congestiile de trafic. Un mesaj important al zilei este ca drumurile sigure salveaza vieti.

Spatiile verzi din orase ofera posibilitatea de a avea un stil de viata activ si protejeaza impotriva stresului termic din timpul verii. Contactul cu natura este o componenta esentiala pentru orasele sanatoase.

Investitiile in modele integrative si inclusive de dezvoltare urbana pot promova imbatranirea sanatoasa prin extinderea varstei pana la care batranii si persoanele cu dizabilitati pot fi independente.

in fine, pentru sanatate si bunastare, este esential accesul facil la servicii adecvate de canalizare si la cantitati suficiente de apa sigura pentru baut si pentru a asigura igiena locuintelor, a scolilor si a unitatilor sanitare.

 

Serviciile medicale

 

Tema zilei de miercuri, 15 mai, este: Grija pentru ingrijiri. in fapt, este vorba de importanta care se acorda unui sistem de sanatate bine organizat si finantat, accesibil geografic si financiar, echitabil si cu accentul pus pe preventie si promovarea sanatatii.

Promovarea sanatatii si prevenirea bolilor sunt o cale catre cresterea eficientei sistemelor de sanatate si permit oamenilor sa traiasca si sa avanseze in varsta pastrandu-si starea de sanatate.

Sanatatea nu poate fi asigurata fara forta de munca din sistemul de sanatate. Decidentii trebuie sa investeasca in nevoile de dezvoltare ale angajatilor din domeniul sanitar.

Un principiu important al asigurarii de servicii medicale de calitate este ca echipele multidisciplinare sunt mai in masura sa amelioreze sanatatea pacientilor, sa previna bolile si sa reduca spitalizarile, decat echipele monodisciplinare.

Medicina primara ar trebui in primul rand sa ajute oamenii sa-si imbunatateasca starea de sanatate si bunastare si nu neaparat sa trateze diverse boli. Medicii din medicina primara construiesc relatii de incredere cu pacientii si cunosc istoricul de sanatate al acestora. Prin formarea unei imagini de ansamblu, pot asigura o ingrijire mai buna si, in felul acesta, creeaza economii in sistemul de sanatate. O medicina primara puternica ghideaza optim pacientii in sistemul de sanatate si ajuta la evitarea unor cheltuieli inutile.

Este importanta investitia in cunoastere si in dezvoltarea de abilitati de catre pacienti si de catre apartinatori, pentru a incuraja participarea lor activa in procesul de luare a deciziilor si in managementul propriilor boli.

in fine, un alt mesaj important al zilei vizeaza noile tehnologii. Acestea pot imbunatati accesul la ingrijiri de sanatate in zonele in care accesul este ingreunat, permit coordonarea dintre diverse servicii de sanatate si ajuta pacientii in managementul bolii.

 

Diete sanatoase

 

Dietele nesanatoase si absenta activitatii fizice constituie unul din principalele riscuri pentru sanatate. Astfel, a patra zi din Saptamana europeana a sanatatii publice – ziua de joi, 16 mai – are ca tema: Diete sustenabile si sanatoase.

O dieta care include mai multe alimente provenind din plante decat cele de origine animala este sanatoasa, sustenabila si buna deopotriva pentru oameni si pentru planeta. Nu e vorba de o dieta exclusiva, ci de modificari mici care au un impact pozitiv important.

Aportul de zaharuri poate fi redus prin limitarea consumului de alimente si bauturi cu continut caloric inalt si prin gustari alcatuite din fructe proaspete si legume crude.

Alimentatia are o componenta sociala importanta. Mesele luate in comun ajuta la pastrarea sanatatii mintale si la combaterea izolarii sociale.

Este important ca, pentru consumatori, optiunea alimentara sanatoasa sa fie cea mai la indemana. in plus, alegerile alimentare sanatoase trebuie sa inceapa de timpuriu, in cursul vietii – alaptarea favorizeaza cresterea si dezvoltarea sanatoase si imbunatateste dezvoltarea cognitiva.

 

Sanatatea mintala

 

Aproape unul din cinci adolescenti din Uniunea Europeana traieste cu probleme psihologice sau de comportament. Problemele de sanatate mintala pot avea efecte negative asupra dezvoltarii sociale, intelectuale si emotionale a persoanelor tinere, afectandu-le astfel viitorul. Anii adolescentei sunt o perioada critica pentru actiunile de protejare si de promovare a sanatatii mintale. Astfel se justifica alegerea temei celei de-a cincea zile a Saptamanii europene a sanatatii publice. Ziua de vineri, 17 mai, are tema: Sanatatea mintala a tinerilor.

Principalul mesaj al acestei zile este ca sanatatea mintala, impreuna cu sanatatea fizica, asigura tinerilor conditiile necesare pentru a face fata provocarilor din adolescenta si le usureaza acestora tranzitia spre viata de adult.

Sanatatea mintala si bunastarea din adolescenta sunt influentate puternic de experientele de viata si de relatii. Factorii de protectie esentiali includ o buna legatura cu parintii si familia, in care sprijinul social este asigurat de cel putin un adult. Copiii si adolescentii au nevoie de locuinte, scoli si medii sociale sigure si inclusive, in care sa se dezvolte si sa creasca.

O abordare pozitiva si cu respect a sexualitatii, a diversitatii de gen si a orientarii sexuale este importanta pentru dezvoltarea sanatoasa a adolescentilor si ajuta la prevenirea problemelor de sanatate mintala.

in fine, un alt mesaj al zile este ca internetul este un instrument care poate fi folosit pentru a ne imbunatati viata prin facilitarea accesului la informatie si a legaturii cu ceilalti. Dar internetul este doar un instrument, pe care trebuie sa-l folosim in beneficiul nostru si nu sa-l lasam sa ne foloseasca.