Acțiunile Federației „Solidaritatea Sanitară” continuă: „Scăderea continuă a recompensei reale pentru asigurarea permanenței serviciilor medicale” poate fi considerată „atac la siguranța națională”

0
408
Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) continuă acțiunile de protest și în această săptămână, prin intermediul întâlnirii delegațiilor sindicatelor membre cu parlamentarii din coaliția de guvernare, desfășurate în teritoriu. Aceste grupuri de presiune au ca misiune atât prezentarea revendicărilor și a modalităților de satisfacere a lor cât și consecințele ratării obligației de acordare a drepturilor cuvenite:
„Din logica consecințelor fac parte demonstrațiile programate în data de 11 martie (de Ziua personalului medical), aceasta fiind ultima acțiune prealabilă declanșării grevei generale.
Acțiunile sprijină revendicările centrate pe solicitarea indexării veniturilor salariale cu inflația (un drept al angajaților din sănătate), creșterea reală a salariilor de bază și creșterea recompensei pentru participarea la asigurarea permanenței serviciilor medicale pentru populație. Nesoluționarea revendicărilor noastre conduce la menținerea sărăciei salariale existentă deja și la extinderea acesteia în rândul unor noi categorii de lucrători.
Scăderea continuă a recompensei reale pentru asigurarea permanenței serviciilor medicale determină slăbirea sistemului public de sănătate, în condițiile în care acesta se dovedește o resursă strategică tot mai importantă, putând fi considerată un atac la siguranța națională” – transmite Comitetul Director al FSSR.
Potrivit sindicaliștilor, pentru o corectă înțelegere a situației în care se află recompensa pentru asigurarea permenței serviciilor medicale sunt relevante următoarele exemple:
• Pentru orele lucrate în timpul nopții o asistentă medicală (grad principal, absolventă de postliceală), câștigă în plus 5,5 lei/oră net. (Dacă defalcăm calcul pe numărul de ore efectuate în ture (tura a doua și a treia) putem constata că aceeași asistentă medicală câștigă 2,7 lei/oră.)
În privința recompensei pentru munca desfășurată în zilele nelucrătoare și sărbători legale aceeași asistentă medicală câștigă în plus, net, maxim 13,4 lei pe oră.
• În cazul medicului primar cu gradația 5 (nivelul maxim posibil) tariful orar net luat în considerare pentru o gardă dintr-o zi normală (care include și 8 ore lucrate noaptea, este între:
• 26 și 46 lei/oră în spitalele neclinice
• 32 și 56 lei/oră- în cele clinice.
• Pentru orele lucrate în timpul nopții o infirmieră câștigă în plus 3,4 lei/oră net. Recompensa pentru munca desfășurată în zilele nelucrătoare și sărbători legale aceeași infirmieră maxim 8,5 lei pe oră.
„Scăderea continuă a recompenselor pentru asigurarea permenței serviciilor medicale și pentru desfășurarea activității în diferite condiții de muncă determină distrugerea unei ierarhii salariale firești, ce există în toate statele. Aceasta are ca efect scăderea din ce în ce mai amplă a motivației profesioniștilor din sănătate pentru a asigura permanența serviciilor medicale și a lucra în anumite condiții de muncă” – mai subliniază liderii sindicali.

11 Martie – Ziua personalului medical: Federația “Solidaritatea Sanitară” din România invită angajații din Sănătate la manifestații naționale

Federația “Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) „invită” angajații din Sănătate, „pe toți cei care consideră oferta guvernului ca fiind insuficientă (creșterea veniturilor salariale cu cca. 13,5%)” , să participe la manifestațiile naționale pe care le va desfășura pe data de 11 martie, de Ziua personalului medical.

Programul manifestațiilor de protest este anunțat de liderii sindicali:
„- Începem în Piața Victoriei la ora 11:00. În fața Guvernului desfășurăm primul miting al sănătății între orele 11.00 – 12:00, solicitând acordarea drepturilor cuvenite și respectarea demnității profesioniștilor din sănătate.
– Continuăm cu prima parte a marșului sănătății pe Calea Victoriei până în Piața Revoluției, între orele 12.00 – 12.30, pentru a semnaliza public nemulțumirea noastră.
– Ne oprim pentru un miting la cele două ministere, Muncii și Sănătății, între orele 12.30 – 13.00, cărora le cerem să-și îndeplinească obligațiile asumate și acordarea tuturor drepturilor solicitate.
– Continuăm a doua parte a marșului sănătății între orele 13.30 – 14.30 către Piața Constituției, amintind tuturor cetățenilor că am fost și suntem în continuare la datorie, pentru a le apăra sănătatea și viața, meritând formele de recunoaștere corespunzătoare pentru asta.
– Încheiem acțiunile de proteste cu un alt miting în fața Parlamentului, între orele 14.30 – 15.30, solicitând parlamentarilor onorarea obligațiilor privitoare la adoptarea noii legi a salarizări, în forma negociată, și modificarea OUG 115/2023 astfel încât să fie acordate toate drepturile prevăzute în actuala lege a salarizării”  – informează FSSR.

„Vă așteptăm să fiți solidari pe toți cei care sunteți de acord cu:
– respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale cu inflația, continuă cu solicitarea unei creșteri a veniturilor salariale reale (a puterii de cumpărare a acestora);
– necesitatea unei distribuții echitabile a creșterilor salariale, care să includă creșterea proporțională a recompensei salariale pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc.,
– recunoașterea sacrificiului personal și al vieții de familie pe care-l fac angajații lucrând în ture și în zilele libere/de sărbători legale” – mai precizează reprezentanții Federației.

Articolul precedentDoi din cei opt formatori experți internaționali GFARC pe care îi are Europa sunt români. Cine sunt cei doi experți de la Crucea Roșie Română
Articolul următor„Romania at the Smithsonian Folklife Festival 25th Anniversary Celebration – 1999-2024”: Prezența cultură a României în SUA, sărbătorită în cadrul unui eveniment organizat de Academia Română și UBB