Cercetatorii de la o prestigioasa Universitate din Statele Unite ale Americii au ajuns la concluzia ca acizii Omega 3 din uleiul de peste contribuie la mentinerea tineretii creierului.

Mai exact, uleiul de peste contine nutrimente care impiedica scaderea masei creierului si declinul functiilor cerebrale. Astfel ca persoanele care au o dieta saraca in acizi Omega 3 au o masa cerebrala mai mica, iar diferenta fata de persoanele care consuma ulei de peste echivaleaza cu doi ani de imbatranire.

Cercetatorii americani au demosntrat ca acizii Omega 3 din uleiul de peste reduc inflamatiile de la nivelul creierului si au un rol esential in dezvoltarea cerebrala si in regenerarea celulara. Lipsa acizilor din alimentatia zilnica a fost asociata cu rezultatele slabe la testele de memorie vizuala si cu dificultatile in ceea ce priveste gandirea abstracta. Rezultatele studiului, realizat pe un esantion de 1.575 de oameni cu varsta medie de 67 de ani au aratat o rata mai mare de micsorare a creierului in cazul persoanelor cu concentratii scazute de acid docosahexaenoic (DHA), acid care ajuta celulele neuronale sa comunice mai usor intre ele.

Participantii la studiu au fost supusi unor teste de imagistica prin rezonanta magnetica, teste de functionare cerebrala si teste de detectare a acizilor grasi Omega 3 in celule sangvine.

Oamenii de stiinta recomanda suplimentele alimentare care contin ulei de peste, deoarece acestea reprezinta mijlocul de protectie impotriva infarctelor si a sindromului mortii subite. Astfel ca persoanele care consuma cu regularitate peste prezinta cu 33% mai multe sanse de a supravietui dupa producerea unui infarct.