Accesul la analizele decontate de stat va fi mai ușor de la 1 iulie, promit autoritățile

0
87

Accesul pacienților la sistemul de prevenție a bolilor cronice se va face mult mai facil  de la 1 iulie, anunță președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, dr. Gindrovel Dumitra.

Românii ar urma să-și facă mult mai simplu analizele medicale, din această vară, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru cu medicii de familie. De asemenea, 3.000 de cabinete ale medicilor de familie ar urma să fie dotate cu echipamente din fonduri PNRR.

„Sunt mai multe schimbări, pentru că începând cu data de 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru care va viza și aspecte în ceea ce privește prevenția, dar acele particularități care vin din PNRR le așteptăm ceva mai târziu”, a precizat dr. Gindrovel Dumitra, la un post de televiziune.

Indiferent de grupa de vârstă, românii vor putea beneficia de anumite analize profilactice. Mai precis, consultații la medicul de familie în care vor fi identificați factorii de risc și vor fi determinate măsurile de prevenție, în urma diverselor investigații de laborator. Cele mai importante investigații au în vedere bolile cronice, precum astmul bronșic, hipertensiunea, brohnopneumopatia ori diabetul zaharat, a adăugat dr. Gindrovel Dumitra.

Astfel de analize erau disponibile și până acum, însă în baza unui plafon mult mai restrâns, indisponibil la nivelul laboratorelor.

„Mai exact, laboratoarele aveau prin contract o obligație ca 10 la sută din fondurile care erau destinate de către Casa Asigurărilor de Sănătate să fie asigurate din venitul propriu pentru prevenție. Ei bine, acest „din venitul propriu” a făcut ca această reglementare să nu poată fi aplicabilă, iar pacienții care aveau nevoie de aceste examene profilactice să nu poată să beneficieze de ele”, a explicat dr. Gindrovel Dumitra.

Astfel, din această vară, pacienții români se vor lovi mult mai rar de răspunsul „nu mai avem plafon” din partea laboratoarelor, promit autoritățile.

În noul contract-cadru, există niște modificări și în ceea ce privește valoarea punctului per serviciu în special în serviciile ambulatorii.

În plus, în PNRR sunt prevăzute 3.000 de cabinete cu prioritate pentru mediul rural, incluse în proiect pentru dotări în ceea ce privește aparatura, dar și activități de reabilitare a clădirilor. Nu este prevăzută construcția de noi cabinete, dar românii care locuiesc la sat ar putea să nu mai fie nevoiți să facă naveta până oraș pentru investigații amănunțite.

„Am observat că tot în PNRR este specificat că putem achiziționa un microanalyzer pentru laborator, dar și un EKG sau un ecograf necesare pentru a completa serviciile medicinei de familie”, a spus dr. Gindrovel Dumitra.

Articolul precedentCDC: Peste 300 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, administrate în SUA
Articolul următorGermania: Vaccinarea anti-COVID-19, deschisă pentru orice persoană cu vârsta de peste 12 ani