Acarienii, principalii responsabili pentru alergia la praf

0
53

Alergiile la praf sunt cauzate de acarieni, a declarat, pentru SanatateaTV, dr. Carmen Ionescu, medic primar medicina de familie. Acarienii sunt acele microorganisme din familia arahnidelor (ca si paianjenii), care au ca habitat zonele calde si umede.

Locuintele noastre reprezinta spatiul propice de dezvoltare a acarienilor, spune dr. Carmen Ionescu. Acestia exista in perne, lenjerii de pat, pe jucarii, in dulapuri, pe covoare sau pe diverse decoratiuni de paie, completeaza dr. Carmen Ionescu. Din pacate, spune dr. Carmen Ionescu, nu scapam de acarieni nici cu ajutorul insecticidelor sau a detergentilor, deoarece, raman excrementele lor, foarte alergizante pentru organism.

Potrivit dr. Carmen Ionescu, semnele care ar trebui sa ne dea de gandit ca avem o alergie la praf sunt stranutul continuu, rinoreea (secretia nazala) care poate sa persiste pana la sapte zile, iritatii ale conjunctivei, mancarimi, lacrimare abundenta sau roseata la nivelul pielii. Putem manifesta alergii la praf si dintr-o cauza genetica, majoritatea persoanelor alergice avand o predispozitie genetica, explica dr. Carmen Ionescu.

Pentru a evita reactiile alergice, este recomandat sa ne ferim de praf, pe cat posibil. Persoanele predispuse ar trebui sa faca curatenie purtand o masca, sfatuieste dr. Carmen Ionescu. De asemenea, spatiile in care locuim trebuie aerisite in mod regulat, lenjeriile de pat trebuie spalate la zece zile, la o temperatura inalta, de 60-80 de grade.

Daca simptomele nu dispar, in ciuda recomandarilor enumerate anterior, dr. Carmen Ionescu sustine ca persoanele in cauza trebuie sa consulte un alergolog care le va face o anamneza si niste teste specifice pentru a stabili natura alergenului. Aceste teste se fac prin injectarea unor substante, la nivel cutanat, iar daca, dupa cateva minute, pe zona injectata, apare roseata, tumefiere sau prurit, se poate confirma o alergie la praf, explica dr. Carmen Ionescu.

Articolul precedentCinci copii de la a€œGrigore Alexandrescu”, in stare generala stabila
Articolul următorReactia adversa la medicamente si alergia medicamentoasa, doua notiuni diferite