A patra doză de vaccin anti-COVID, recomandată în special persoanelor de peste 60 de ani, se poate efectua începând de luni

0
385

A patra doză de vaccin anti-COVID-19 se poate efectua, la cerere, începând de luni, în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie, fiind recomandată în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

”Începând din 16 mai, în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de-a patra doză de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech, a informat, miercuri, Ministerul Sănătății”, a transmis Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, administrarea dozei a patra de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech este posibilă după recomandările EMA și ECDC.

Persoanele eligibile pentru doza a patra de vaccin împotriva COVID-19

Potrivit platformei RoVaccinare, pot solicita vaccinarea cu doza a patra persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager sau cu o schemă heterologă care include AstraZeneca/ Vaxzevria și vaccinuri de tip ARN mesager.

Vaccinarea cu doza a patra se poate efectua la minimum patru luni după efectuarea celei de a treia doze.

Sursa citată arată că doza a patra cu produsul Comirnaty – Pfizer BioNTech poate fi administrată la cerere, astfel:

  • pentru persoanele care au primit 3 doze din vaccinul Comirnaty – Pfizer BioNTech;
  • pentru persoanele care au primit 3 doze din vaccinul Spikevax – Moderna;
  • pentru persoanele care au primit 2 doze din vaccinul Spikevax – Moderna și 1 doză Comirnaty – Pfizer BioNTech;
  • pentru persoanele care au primit 2 doze din vaccinul Comirnaty – Pfizer BioNTech și 1 doză Spikevax – Moderna;
  • pentru persoanele care au primit 2 doze din vaccinul Vaxzevria – AstraZeneca și 1 doză Comirnaty – Pfizer BioNTech;
  • pentru persoanele care au primit 2 doze din vaccinul Vaxzevria – AstraZeneca și 1 doză Spikevax – Moderna;
  • pentru persoanele care au primit 1 doză din vaccinul Vaxzevria – AstraZeneca și 2 doze Comirnaty – Pfizer BioNTech sau Spikevax – Moderna.

Platforma RoVaccinare transmite că se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

Dovada vaccinării cu doza a patra va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital.

”Pentru persoanele care au primit 2 doze din vaccinul COVID-19 produs de Janssen – Johnson&Johnson sau o doză din acest vaccin și o doză de vaccin de tip ARN mesager Comirnaty – Pfizer BioNTech sau Spikevax – Moderna (cea de-a 2-a doză fiind doză de rapel-booster), nu există momentan dovezi științifice care să susțină administrarea unei doze de vaccin COVID-19 de tip ARN mesager după doza de rapel”, mai arată sursa citată.

Articolul precedentMS: 282 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, de la ultima raportare. La ATI sunt internate 138 de persoane
Articolul următorStudiu: Obezitatea în sarcină, risc de boli cardiovasculare pentru descendenți