În mai puțin de o oră de la lansare, șapte bucureșteni s-au înscris pe platforma online dedicată proiectului „Donează plasmă, salvează vieți”, anunță un comunicat de presă al Primăriei Capitalei.

„Mă bucur să pot anunța că de astăzi, 1 septembrie, platforma online dedicată proiectului „DONEAZĂ PLASMĂ, SALVEAZĂ VIEȚI” a devenit activă! Donatorii de plasmă pot regăsi la adresa de Internet https://doneazaplasma.assmb.ro/ – toate informațiile necesare pentru înscrierea în proiect.

În acest moment este criza de plasma. Ar putea fi salvați sute de pacienți, dar Ministerul Sănătății nu are un Program Național pentru a încuraja donarea de plasmă.

Noi ne dorim, prin această inițiativă, să încurajăm donarea de plasmă de către pacienți vindecați, prin acordarea unui sprijin financiar în valoare de 1.000 euro/beneficiar, sub forma unui pachet de vouchere care vor putea fi utilizate pentru achiziționarea de servicii medicale și medicamente necesare recuperării post-infectare, precum și pentru alimente.

Am inițiat acest proiect pentru că încurajarea unor tratamente inovatoare, care să contribuie la vindecarea sau la ameliorarea stării de sănătate a pacienților infectați cu noul coronavirus, este absolut necesară și pentru că, deși peste 40.000 de români s-au vindecat de COVID, foarte puțini dintre aceștia au donat!

Potrivit statisticilor oficiale, până în prezent avem doar circa 400 de donatori. Este foarte important de știut că plasma donată de o persoană poate salva trei pacienți!

Acest proiect vine atât în sprijinul pacienților cu forme severe, aflați pe patul de spital, cât și al celor care, deși aflați în convalescență, înțeleg misiunea nobilă de a veni în sprijinul celorlalți pacienți infectați cu SARS-CoV-2, prin donare de plasmă, pentru ca plasma persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 conține anticorpi care au învățat să recunoască și să combată virusul SARS-CoV-2″, a declarat Primarul General, Gabriela Firea.

Directorul medical al ASSMB, Turkes Ablachim: „Subliniez faptul că acordarea acestor tichete valorice se face la cerere și nu condiționează actul de donare! Aplicația proiectului nostru este foarte simplă: solicitanții pentru aceste tichete valorice trebuie să fie bucureșteni, să facă dovada că au donat și vor primi imediat după înscriere confirmarea acesteia. Nu va fi nevoie de prezența acestora decât în momentul în care vin să-și preia tichetele”.

Dr. Simin Florescu, Director Medical spitalul Victor Babeș: „Noi am tratat foarte mulți pacienți în această perioadă și o bună parte au fost pacienți cu forme grave, care au trecut prin terapie intensivă. Am administrat plasmă de la convalescenți care au avut SARS-CoV-2 unui număr de 60 de pacienți care au trecut prin terapie intensivă și o bună parte dintre ei au supraviețuit și au reușit să părăsească spitalul. Este foarte important ca această plasmă să fie disponibilă, pentru că există un interval terapeutic de câteva zile în care putem administra aceasta plasmă cu maxim succes”.

Directorul General ASSMB, Vasile Apostol: „Proiectul aprobat vizează un numar de 500 de beneficiari, într-o primă etapă, iar valoarea totală a proiectului, decontată de Primăria Capitalei, prin ASSMB, este de 500.000 Euro (2.411.424 lei)”.