Proiect-pilot pentru ingrijirea in ambulatoriu a pacientilor cu tuberculoza necontagiosi a fost lansat in Bucuresti. Potrivit estimarilor, vor fi tratati circa 200 de pacienti din sectoarele 4, 5, 6. Trebuie subliniat ca, pentru a asigura aderenta la tratament, fiecare pacient va trebui sa mearga in fiecare zi la dispensar sau la medicul de familie pentru a-si luat tratamentul sub directa observatie.

„Acest proiect este unul pilot care se deruleaza pe Bucureşti şi vor fi targhetaţi 200 de pacienţi care sunt BK negativ, sunt necontagioşi şi vor putea fi trataţi in premiera in afara Institutului de Pneumoftiziologie. Este o schimbare de paradigma şi este foarte important ca aceşti pacienţi nu vor fi scoşi din sanul familiei şi vor fi trataţi in siguranţa acasa. (…) 200 de pacienţi vor beneficia de aceasta noua forma de management inovativ a tuberculozei, vor fi pacienţi din sectoarele 4, 5, 6 ale Capitalei. Este o abordare integrata, multidisciplinara a tuberculozei. Pe langa medici participa asistenţi medicali, asistenţi sociali. Este foarte important ca aceşti pacienţi sa adere 100% la tratament pentru a nu avea eşecuri terapeutice”, a explicat ministrul Sanatatii, Victor Costache.
Potrivit acestuia, proiectul va reprezenta un model de bune practici pentru celelalte spitale de pneumoftiziologie din Romania.

 

Persoanele carora li se adreseaza proiectul

 

”Ne dorim ca orice persoana simptomatica – simptome respiratorii inseamna tuse, transpiratii, scadere ponderala – sa ajunga intr-unul dintre cele trei dispensare din subordinea Institutului Marius Nasta, sa fie evaluat de medicii pneumologi si, in urma unui examen radiologic sa se excluda sau sa se confirme diagnosticul de tuberculoza. E adevarat ca pentru confirmare, sunt necesare si investigatii de laborator, investigatii care pot fi realizate in Institutul Marius Nasta”, a declarat managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler.

Ea a dat, insa, asigurari ca ”niciun pacient care este contagios sau care are risc de contagiune pentru familie si pentru cei din jur nu va pleca acasa sa isi faca tratamentul. Este foarte important ca acest proiect sa protejeze familia si persoanele sanatoase din Bucuresti. Este foarte important, insa, si ca pacientii care sunt BK-negativ si care pot sa isi efectueze tratamentul acasa sa poata beneficia de acest tratament”, a spus managerul Marius Nasta.

Dr. Mahler a explicat ce aduce, concret, in plus acest proiect. ”Acest proiect aduce in plus posibilitatea de investigatii in ambulator – investigatii de sange cu evaluarea tuturor functiilor care trebuie sa fie normale la un pacient care incepe un tratament atat de dificil si posibilitatea de a beneficia de un tratament simptomatic in cazul in care are reactii adverse”, potrivit ei.

 

Pacientii eligibili

 

Pentru a fi inclusi, pacientii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:

– varsta peste 18 ani

– pacienţi BK negativi ȋn microscopie cu suspiciune ȋnalta de tuberculoza (clinic, imagistic, etc) la care medicul pneumolog decide instituirea tratamentului DOT

– contactii cazurilor de tuberculoza care sunt BK negativi ȋn microscopie devenind pacienţi cu tuberculoza si la care se decide ȋnceperea tratamentului DOT

– categoriile la risc pentru tuberculoza la care se confirma TB activa

– cazurile cu TB extrapulmonara confirmate / neconfirmate HP la care se decide ȋnceperea tratamentului DOT.

– cazurile de TB BK negative ȋn microscopie la retratament.

– cazurile fara CNP identificate de poliţie şi suspecte de TB care vor deveni pacienţi TB BK negativi ȋn microscopie si la care se poate iniţia DOT in ambulator.

 

Centrarea ingrijirilor pe pacient

 

Proiectul-pilot privind modelul de ingrijire in sistem ambulatoriu a pacientilor cu tuberculoza permite centrarea ingrijirilor pe pacient, pe medic de familie, pe comunitate, pe dispensarele medicale. Este mesajul transmis de Amalia Şerban, director in Ministerul Sanataţii.

”Acest proiect-pilot este primul si cel mai de amploare in ceea ce priveste reforma ”in ambulator” cum o numim noi si ne dorim ca pe parcursul acestui an toti pacientii inclusi in acest pilot sa beneficieze de toate drepturile, atat din punct de vedere medical, cat si de natura sociala si psihologica. Știm cu totii, si in acest moment, tuberculoza ramane totusi o stigma, desi este o boala care poate fi tratata. inca pacientii cu tuberculoza sunt izolati, nu mai au acces la viata de zi cu zi si tocmai acest lucru este nou. Ne dorim ca pacientii sa ramana in confortul propriu si sa beneficieze de aceleasi ingrijiri”, a spus ea.

 

Pas catre destigmatizarea tuberculozei

 

”Orice pacient, chiar si cel contagios, in doua saptamani de la inceperea tratamentului devine necontagios (…). Este o povara nenecesara pe bugetele de sanatate ale Romaniei internarea acestor pacienti necontagiosi care poate au si o situatie materiala care le permite sa stea acasa in timp ce fac tratamentul”, a declarat Paula Rusu, activist pentru drepturile pacientilor cu tuberculoza.

Potrivit ei, in conditiile in care un bolnav de tuberculoza angajat beneficiaza de concediu medical platit 100%, ” inseamna ca ai din ce sa traieste acasa”, iar confortul de acasa nu se compara cu confortul din spital. ” La tuberculoza, din pacate, internarea in spital se poate intinde pe parcursul a luni de zile (…). Proiectul acesta inseamna dezincriminarea tuberculozei, destigmatizarea tuberculozei. Exista o perceptie in momentul de fata: oamenii traiesc cu senzatia ca un pacient cu tuberculoza ramane ”arestat” in spital cu lunile. Este nenecesar la pacientii”, necontagiosi.