A fost lansat primul studiu clinic din Romania privind utilizarea sangelui cordonal la copiii cu paralizie cerebrala

0
19

Primul studiu clinic din Romania care vizeaza utilizarea terapeutica a sangelui cordonal la copiii cu paralizie cerebrala a fost lansat in data de 4 martie 2014, de catre Cord Blood Center, potrivit unui comunicat de presa primit de redactia www.sanatateatv.ro.

Studiul isi propune sa confirme siguranta si fezabilitatea transfuziei de sange cordonal propriu si, in plan secundar, sa evalueze eficacitatea sa terapeutica in paralizia cerebrala.

„Anul trecut, la nivelul grupului, am avut experienta a 3 copii bolnavi de paralizie cerebrala, care au beneficiat de transfuzie cu sange cordonal propriu. Ne-am bucurat enorm sa aflam ca tratamentul a inregistrat rezultate, iar copiii se simt mult mai bine acum. Acest lucru ne-a impulsionat sa ajutam si mai multi copii care sufera de aceasta afectiune. Lansarea studiului clinic in Romania reprezinta un prim pas in a ne atinge scopul: acela de a le oferi copiilor cu paralizie cerebrala sansa de a avea o viata normala.”, a declarat dr. Speranta Arciudean, sef Departament Medical Cord Blood Center Group.

Ad in title

Paralizia cerebrala este cea mai frecventa afectiune neurologica, non-progresiva, la copii si principala cauza de dizabilitate neuromotorie. 85-90% dintre cazurile de paralizie cerebrala sunt congenitale. in prezent, nu exista un tratament curativ al bolii, ci doar tratamente de recuperare si de prevenire sau control al complicatiilor.

Utilizarea terapeutica a sangelui cordonal autolog in paralizia cerebrala reprezinta o noua abordare terapeutica cu potential de a promova procesele reparatorii si de regenerare a tesutului nervos. Pana in prezent, au fost publicate 2 studii care au confirmat siguranta si fezabilitatea utilizarii autologe a sangelui cordonal la copiii care sufera de paralizie cerebrala.

„Experienta clinica acumulata pana in prezent confirma siguranta utilizarii sangelui cordonal pentru tratarea paraliziei cerebrale. Mai mult, acest tratament a inregistrat rezultate incurajatoare pana acum, copiii tratati prezentand imbunatatiri ale miscarii si vorbirii. Pornim, asadar, acest trial clinic cu speranta si incredere ca micutii pacienti care se vor prezenta la noi se vor simti mult mai bine pentru ca, mai apoi, sa putem trata orice bolnav de paralizie cerebrala.”, a declarat dr. Dana Craiu, Coordonator National al studiului clinic.

Articolul precedentMedicii rezidenti asteapta bursele promise de autoritati
Articolul următorNicolae Banicioiu este noul ministru al Sanatatii