Oamenii de stiinta de la o universitate din Statele Unite ale Americii au descoperit vaccinul care ar putea ajuta milioanele de fumatori sa renunte la tutun.

Denumit „vaccinul genetic”, acesta consta in administrarea unor gene care taie pofta de tutun pentru totdeauna. Mai exact, noul vaccin elibereaza in organism gene care produc anticorpi, care neutralizeaza nicotina inainte ca aceasta sa ajunga la creier. Practic, atunci cand fumeaza, personale vaccinate, nu mai simt nicio placere, iar renuntarea la viciu este mult mai usoara.

in cadrul studiului, realizat pe soarecii de laborator, oamenii de stiinta au observat ca intr-un procent de 86%, vaccinul impiedica patrunderea la nivelul creierului a substantei care da dependenta. Totodata, cercetarile au evidentiat faptul ca noul vaccin antifumat nu produce nicio modificare a comportamentului, a tensiunii arteriale sau a ritmului cardiac.

Cu toate ca vaccinul se afla intr-un stadiu incipient si sunt necesare si alte studii pentru a-i demonstra eficienta, oamenii de stiinta intentioneaza sa-l propuna pentru programele de vaccinare in scoli. in felul acesta ar putea fi posibila prevenirea dependentei de tigari inca din copilarie.