O echipa de cercetatori japonezi a reusit sa recreeze foliculi de par cu ajutorul celulelor susa adulte, multumita unui procedeu inovator. Savantii au transplantat foliculi in pielea unui soarece chel si astfel au inceput sa creasca fire de par.

„Foliculii de par transgenici dezvolta structuri corecte si forme de conexiune potrivite cu tesuturile invecinate, precum epiderma si muschii erectori si fibrele nervoase”, au precizat cercetatorii japonezi.

Caderea parului este o problema cu care foarte multi barbati, dar si femei, se confrunta. Calvitia se produce ca urmare a unor factori genetici, a unor afectiuni ale scalpului care ataca firele de par, a stresului sau a factorilor de mediu. Desi unii specialisti cred in ireversibilitatea calvitiei, multi cercetatori au incercat sa gaseasca tot felul de tratamente si leacuri pentru a recapata firele de par. Multe remedii naturiste s-au dovedit ineficiente, insa cercetatorii japonezi au descoperit ca propriile celule susa pot avea efectul scontat in tratarea calvitiei. Totodata, acestia au verificat ciclul obisnuit de crestere – imbatranire – cadere prin care firele de par trec de-a lungul vietii, iar rezultatele au fost normale.

Practic, fiecare folicul are o perioada de crestere de doi-trei ani, care este urmata de o perioada de stagnare si involutie de aproximativ patru luni. in acest timp, unii foliculi mor si genereaza caderea, in medie, a 100 de fire de par pe zi.