A fost acordat primul premiu european pentru stimularea inovatiei

0
16

Compania biofarmaceutica germana CureVac a castigat ieri primul premiu al Uniunii Europene pentru stimularea inovatiei. Compania a primit premiul pentru progresul facut in directia unei noi tehnologii de livrare in siguranta si la costuri acceptabile a vaccinurilor catre cei care au nevoie de ele oriunde in lume.

in aprilie 2012, Comisia Europeana a deschis competitia cu un premiu de doua milioane de euro pentru a incuraja inventatorii sa rezolve unul din cele mai mari obstacole in folosirea vaccinurilor in tarie in curs de dezvoltare: necesitatea ca acestea sa fe stabile indiferent de temperatura mediului.

Tehnologia vaccinurilor firmei germane se bazeaza pe molecule de ARN mesager care stimuleaza sistemul imun si ar putea permite producerea de vaccinuri protejate atat fata de temperaturile foarte ridicate, cat si de cele foarte scazute. Aceste vaccinuri ar putea fi rapid produse impotriva aproape oricarei boli infectioase si livrate in cele mai indepartate zone ale lumii. De altfel, compania desfasoara in prezent mai multe studii clinice cu aceste vaccinuri.

Ad in title

Multi dintre locuitorii regiunilor tropicale si ai tarilor in curs de dezvoltare nu pot beneficia de vaccinurile care ii protejeaza pe europeni de boli precum hepatita B sau rujeola. Dozele de vaccin, care trebuie pastrate la o temperatura scazuta si constanta, devin adesea ineficiente din cauza variatiilor de temperatura in timpul transportului si stocarii in aceste regiuni. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca jumatate din toate dozele de vaccin sunt irosite, in principal din cauza lantului frigorific necorespunzator.

Articolul precedentDiabetul – a noua cauza de deces in randul femeilor
Articolul următorPeste 200 de medici au participat la Cursul C.O.M.B.A.T. 2, de la Craiova