EXCLUSIV CMR: România ar putea apela la medici din Noua Zeelandă sau Suedia pentru tratarea pacienților COVID

0
878

 

România are în prezent 1.843 de medici de terapie intensivă, 720 de infecționiști, 983 de pneumologi și 528 de epidemiologi, toți cu drept de liberă practică, potrivit datelor oferite de Colegiul Medicilor din România, pentru platformele Sănătatea TV și RoHealthReview.

Și asta în timp ce numărul total al medicilor din România este de aproximativ 50.000.

Dr. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România, a estimat, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că în condițiile pandemiei de COVID-19, sistemul de sănătate românesc ar mai avea nevoie de încă 50% față de câți medici sunt acum și care tratează patologia provocată de noul coronavirus.

„ Este doar o cifră, nu am de unde să știu ce se întâmplă în cele 400 de spitale din țară. S-ar putea ca un spital să nu aibă săptămâna asta o aglomerație de cazuri și în alt loc să fie excedați. Discuția este de a coordona transferul de pacienți, nu neapărat de medici pentru că ce se întâmplă azi într-un loc, poate să fie mâine în alt loc și dacă iei medicul de aici și mâine i se aglomerează secția va trebui să îl aduci înapoi”, a explicat Dr. Gheorghe Borcean.

Medici din Suedia sau Noua Zeelandă

Întrebat dacă România ar putea apela la aducerea medicilor din alte state, președintele CMR a spus că „ar trebui să îi aducem din Noua Zeelandă, unde nu mai există COVID-19 sau din Suedia, unde este foarte puțin”.

„Este de discutat cum o să putem să îi aducem. Altminteri, nici în Germania, nici în Franța, nici în Italia, nici în Spania nu sunt astăzi medici disponibili, după cum nu erau nici înainte, pentru că de aceea au plecat din țara noastră 14-15.000 de medici în ultimii ani, pentru că nu erau destui față de cerința lor de acolo”, a declarat Dr. Gheorghe Borcean.
Acesta a precizat însă că nici înainte de pandemie nu erau mulți medici de ATI, și aceia erau “excedați de muncă pentru că în terapie intensivă se adună cazurile grave din fiecare spital”.

“Sunt în țară 400 și ceva de spitale, presupun că toate au cel puțin un medic de terapie intensivă. Știam într-un timp județe care nu aveau anestezist, dar la timpul acela vorbeam doar despre patologia non-covid, care există și azi. Acum, peste ce era înainte s-a adăugat și patologia COVID, cea gravă, care ajunge în terapie intensivă”, a adăugat reprezentantul CMR.

Potrivit acestuia, un medic care tratează COVID-19 își consumă timpul și energia sa fizică la un pacient infectat cu noul coronavirus prin măsuri de izolare, de protecție, de dezinfecție, pentru ca apoi să iasă de la acesta și să se ocupe de ceilalți non-COVID.

„Da, sunt azi sub presiune foarte mare și cu atât mai mult că sunt puși în situația să aleagă, să facă o alegere care nu întotdeauna are niște criterii foarte obiective și normate legal. Și înainte se întâmpla acest lucru, când un centru era ocupat și mai venea un pacient care avea nevoie de ventilație mecanică. Cam lucrul acesta se poate întâmpla. Nu am ajuns încă în această situație și ne rugăm să nu ajungem, pentru că aceasta ar fi o tragedie umană, să faci niște departajări pe criterii care nu au niciun pic de știință și morală”, a spus medicul.

“Suntem epuizați cu toții”

Referitor la starea de epuizare a personalului care tratează bolnavi COVID-19, reprezentantul CMR a spus că “suntem epuizați cu toții”.

„Lucrez într-un spital COVID-19 de șapte luni. Nu spun că este excesiv de greu pentru un chirurg să facă asta, dar văd îm jurul meu colegi, nu neapărat foarte tineri, foarte sănătoși, foarte robuști, care muncesc în specialitățile lor în care tratează patologia COVID, respectiv infecționiști, pneumologi, medici interniști, cei de la terapie intensivă, care fac asta de șapte luni și lucrează în ture prelungite de câte două-trei zile, în echipe câte doi, câte trei, ca să se schimbe, ca să nu meargă acasă foarte des. Alții care s-au izolat în locuințe de la țară ca să nu-și contamineze familia. Lucrurile acestea nu sunt ușor de dus pentru mult timp, dar nici nu s-a plâns nimeni că nu ar mai face lucrurile acestea pentru că intră în ceea ce își asumă un medic când devine medic”, după cum a afirmat reprezentantul Colegiului.

Acesta a mai spus că perioada pandemiei a făcut să crească solidaritatea între medici.

“În perioada aceasta am mai constatat că disputele dintre medici s-au diminuat cantitativ până au ajuns nesemnificativ. Dacă înainte, medicii se certau din fie ce, acum am constatat că sar și se ajută ca frații. Nu mai sunt certuri între medici. Da, sigur , există diferende între administratorul spitalului, între director și colectivele medicale, există între șef și subaltern, dar nu între medici ca medici în exercitarea profesiei, ci doar în acte administrative. Trăim o perioadă de solidaritate între noi, la care încercăm să îi tragem și pe pacienții noștri. Este un moment de maximă solidaritate”, a adăugat Dr. Gheorghe Borcean.

 

Articolul precedentSCJU Arad are un al doilea CT funcțional
Articolul următorPrecizările managementului Spitalului M.S. Curie legate de afirmațiile doctorului Cătălin Cîrstoveanu