97.000 potenţiali donatori înscriși în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice

0
172

În Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice sunt înscriși un număr de 97.000 potenţiali donatori, a anunțat, vineri, directorul instituției, Traian Laurian Arghişan.

„70.000 de potenţiali donatori înscrişi sunt testaţi minim HLA, HLA-B, HLA-DRB1. Baza de căutare este incomparabil mai mare datorită interconectării cu registrele internaţionale din 56 de ţări. Donatorii potenţiali înscrişi sunt reprezentanţi în cadrul segmentelor de vârstă în mod echilibrat pe grupe de vârstă. Cel mai bine reprezentaţi sunt bărbaţii cu vârsta 26-35 de ani şi 36-45 ani.

Cei mai mulţi potenţiali donatori înscrişi sunt din Oradea, Bucureşti, Timişoara, Arad, Olt, Galaţi”, a menționat acesta la conferinţa de presă premergătoare Zilei mondiale a donatorilor de celule stem hematopoietice (16 septembrie), organizată de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopietice.

 Traian Laurian Arghişan: „În prezent, 41 pacienţi români nu au donator compatibil”

În Registrul Mondial al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice sunt înscrişi 42 de milioane de potenţiali donatori din 56 de ţări.

Peste un milion de pacienţi au făcut transplant de CSH și, anual, 50.000 pacienţi aşteaptă un donator neînrudit compatibil însă 50% dintre pacienţii cu donator identificat îl găsesc în altă ţară, s-a mai menționat în cadrul conferinței.

„Este necesară creşterea numărului donatorilor înscrişi în Registru din toate zonele ţării, mărind şansele de a a salva mai mulţi pacienţi care suferă de boli hematologice severe. În Bucureşti, în noaptea de 16 spre 17 septembrie, clădirea Primăriei Capitalei va fi iluminată în culorile Zilei Mondiale a Donatorilor de Măduvă”, a anunțat directorul Registrului.

„Majoritatea transplanturilor alogenice pe care le efectuăm sunt cu donator neînrudit. Avem în continuare foarte mulţi pacienţi care au nevoie de această procedură” – a transmis preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular, Alina Tănase.

„În fiecare an în Institutul Clinic Fundeni facem în jur de 200 transplanturi pe an. Este o activitate intensă. Sărbătorim în curând 2.000 de transplanturi efectuate în Institutul Clinic Fundeni. 2000 de transplanturi înseamnă chiar pentru un centru mare din Europa de Vest o activitate mare”, a subliniat aceasta.

Articolul precedentApel către Guvern și Ministerul Sănătății semnat de mai multe asociații profesionale ale medicilor stomatologi
Articolul următorMinistrul Sănătății avertizează: „Obscurantismul” amenință democrația. „Am ajuns în nişte situaţii intolerabile”