9% dintre alertele primite în 2020, prin sistemul de alertă rapidă al UE, vizau produse legate de COVID-19

0
181

9% dintre alertele primite în 2020, prin sistemul de alertă rapidă al UE – Safety Gate, vizau produse legate de COVID-19, majoritatea măști de protecție care nu îndeplineau standardele de calitate, potrivit raportului anual privind Safety Gate al Comisiei Europene.

De asemenea, printre categoriile de produse anti-COVID-19 periculoase care au fost notificate în sistemul Safety Gate s-au numărat dezinfectanții care conțineau substanțe chimice toxice, cum ar fi metanolul care poate duce la orbire sau care poate fi chiar letal dacă este ingerat, precum și dispozitivele de sterilizare UV, care cauzau expuneri la radiații puternice, capabile să provoace iritații cutanate.

Raportul a fost publicat marți de Comisia Europeană și arată că numărul de acțiuni întreprinse de autorități în urma unei alerte a crescut de la an la an, ajungând la un număr record de 5.377 de acțiuni față de 4.477 în 2019.

”Sistemul Safety Gate a dovedit că poate fi utilizat cu succes pe timp de criză: în timpul pandemiei de COVID-19, acesta a contribuit la protejarea consumatorilor, fiind un instrument esențial pentru diseminarea eficientă și rapidă de informații privind produsele periculoase, cum ar fi măștile care nu îndeplinesc standardele de securitate sau dezinfectanții toxici, și pentru eliminarea lor de pe piață. Grație protecției oferite de astfel de instrumente, drepturile consumatorilor sunt în continuare garantate”, a declarat Didier Reynders, comisarul pentru justiție, informează Comisia Europeană.

Principalele constatări ale raportului

Acțiunile de supraveghere au vizat în primul rând produsele legate de COVID-19, care au devenit esențiale pentru toți consumatorii. În 2020 au fost primite așadar în sistem 161 de alerte privind măștile, 3 alerte privind combinezoanele specifice anti-COVID, 13 alerte privind dezinfectanții pentru mâini și 18 alerte privind lămpile UV de sterilizare a suprafețelor. Alertele care au fost introduse în sistem continuă și anul acesta.

În 2020, autoritățile din cele 31 de țări participante la rețeaua Safety Gate (statele membre ale UE plus Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Regatul Unit) și-au notificat reciproc, prin intermediul sistemului, în total 2.253 de alerte referitoare la măsuri luate împotriva produselor periculoase. Ca răspuns, au fost întreprinse 5.377 de acțiuni subsecvente, o creștere de peste 20 % față de numărul de acțiuni subsecvente din 2019.

Potrivit raportului, jucăriile sunt categoria de produse pentru care se primesc  cele mai multe notificări (27% din totalul notificărilor), urmate de automobile (21%) și de aparatele și echipamentele electrice (10%).

Articolul precedentCoronavirus: Timișoara nu mai are locuri libere la ATI
Articolul următorGCS: Încă un județ a intrat în zona roșie