Dr. Alina Boantă: Cum trebuie ajutat organismul să elimine toxinele

0
119
Sunt perioade când se exagerează consumul de alimente, în special a celor care au un conținut caloric crescut și conțin o cantitate mare de glucide și grăsimi din cauza multitudinii de feluri de preparate culinare disponibile mai ales în timpul sărbătorilor, atunci când platourilor atractive îi tentează pe oameni să servească o cantitate mai crescută de alimente decât de obicei.
Este de înțeles că, în urma consumului de alimente în cantitate crescută, organismul se încarcă cu numeroase toxine, neputând să le metabolizeze și să le elimine în mod eficient de unul singur, de aceea el are nevoie de ajutor – menționează dr. Alina Boantă, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Cum elimină organismul toxinele

– Bineînțeles, tot prin alimentație, însă de data aceasta printr-o alimentație sănătoasă care să aibă și efecte benefice asupra sa – răspunde medicul amintit, oferind pe pagina de socializare a unității spitalicești câteva soluții pentru menținerea sănătății optime:

În primul rând, trebuie încurajat consumul de fructe și legume. Acestea sunt o excelentă sursă de vitamine, fibre, au și un conținut crescut de apă- toate acestea având efect favorabil asupra procesului de detoxifiere a organismului. Fibrele alimentare contribuie la eliminarea toxinelor din organism, dar și a altor produși care pot fi toxici pentru organism-cum ar fi glucidele și grăsimile în exces, având efect favorabil asupra valorilor glicemice și asupra valorilor colesterolului din sânge. Fibrele au totodată și efect favorabil asupra tranzitului intestinal și implicit asupra sistemului digestiv, protejându-l de efectele nocive ale stagnării alimentelor și a compușilor toxici, fiind un element esențial în prevenirea constipației și cancerelor din sfera digestivă, în special cancerul de colon.
În afară de fructe și legume, fibrele alimentare se găsesc și în cereale integrale. De aceea, este indicat să consumăm pâinea integral în detrimentul celei albe, să consumăm cereale integrale în combinație cu lactate degresate sau alături de smootie-uri de fructe.
Pentru a ajuta organismul să scape de toxinele acumulate după sărbători trebuie să consumăm o cantitate adecvată de fructe și legume sub diverse forme-în salate, sufleuri, ciorbe etc, însă efectele favorabile ale acestora se mențin atunci când acestea sunt consumate în stare crudă-în acestea ele se mențin și vitaminele care pot fi distruse prin procedeele termice. Vitaminele au efecte benefice asupra imunității, funcționării sistemului cerebral, efect antioxidant, protejând asupra infecțiilor, răcelilor, inflamațiilor și a altor procese toxice ce au loc la nivelul celulelor organismului cu efecte asupra tuturor sistemelor și organelor contribuind astfel la buna funcționare a organismului. Trebuie să profităm de faptul că odată cu venirea primăverii, fructele și legumele încep să fie disponibile mai ușor și ne pot ajuta să începem un proces de detoxifiere a organismului și ar fi păcat să nu beneficiem din plin de beneficiile pe care ni le oferă natura.
Pe lângă fructe, legume și cereale integrale este recomandat și consumul de lactate cu un conținut redus de grăsime, în special iaurt și chefir care au și acestea numeroase efecte benefice asupra organismului: activează flora intestinală- flora care este și ea implicată în procesul de detoxifiere a organismului, în procesul de descompunere a alimentelor în cadrul digestiei în compuși toxici-cei nocivi pentru organism, dar și compuși nutritivi –necesari organismului. Lactatele contribuie de astfel la asigurarea unui tranzit intestinal adecvat și ajută la epurarea organismului de compușii toxici.”
Articolul precedentPNRR: 4 din 18 proiecte, câștigate de UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca
Articolul următorOMS și FIFA continuă parteneriatul pentru următorii ani