EXCLUSIV Primii absolvenți ai noii facultăți de medicină înființată în România vor ieși peste zece ani

0
2195

Prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorectorul Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice va scoate primii absolvenți de medicină generală, probabil, peste zece ani.

„Primii absolvenți de medicină generală vor fi, probabil, peste zece ani, dacă se consideră că în trei ani definitivăm toate documentele aferente înființării unui nou program și durează șase ani finalizarea programului. În nouă-zece ani, vom avea și primii absolvenți de medicină generală, însă până atunci trebuie să ne concentrăm pe cele șapte programe pe care le avem, să le dezvoltăm la un nivel cât mai înalt”, a declarat prof.univ.dr.Mihai Dimian.

Declarația prorectorului vine în contextul în care Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) a anunţat că a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice, anul universitar 2021-2022 urmând să aibă a 11-a facultate care îşi va începe activitatea.

În prima fază, noua facultate va funcţiona cu şapte programe de studiu, şase la nivel de licenţă şi unul la nivel de masterat. Este vorba despre Nutriţie şi dietetică, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, Asistenţă medicală generală, Tehnică dentară, Biologie şi Biochimie şi, respectiv, Nutriţie şi recuperare medicală – program de masterat în domeniul Medicină.

Prof. univ. dr. Mihai Dimian a precizat că programele de Nutriţie şi dietetică, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare au fost înființate în urmă cu zece ani, iar peste doi-trei ani va fi depus dosarul și pentru programul de șase ani de medicină generală.

„Pe măsură ce înaintăm, și cadrele didactice, și resursa umană, și baza materială se va dezvolta. Deja avem o bază materială foarte bună, atât în cadrul Universității, cât și în cadrul Spitalului Județean Suceava, în fiecare an am angajat câte cinci-șase noi cadre didactice din domeniul medical. Acum avem peste 30 de titulari, plus 30 de cadre asociate. Sunt persoane venite și din străinătate și din țară, alături de cele existente în Suceava care au fost entuziasmate de acest proiect și s-au alăturat demersului nostru. Programele Nutriţie şi dietetică, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, și Asistenţă medicală generală au existat și până acum în cadrul altei facultăți care avea un departament ce se numea „Departament de sănătate și dezvoltare umană”. Aceste trei programe deja existente se vor muta împreună cu studenții lor în structura noii facultăți. În acest an am organizat admitere la Nutriție și recuperare medicală, program de master în medicină, Tehnică dentară, program de licență în sănătate și Bilologie. În toamnă, vor fi deja 500 de studenți în cadrul acestei facultăți”, a explicat prof. univ. dr. Mihai Dimian.

Acesta a precizat că cererea cea mai mare este pentru Asistență medicală generală, unde concurența la admitere a fost de patru pe loc, toate locurile ocupându-se la sesiunea din vară, dar și la masteratul de Nutriție și recuperare medicală, unde s-au ocupat în vară cea mai mare parte din cele 50 de locuri.

Prof. univ. dr. Mihai Dimian estimează că la 1 octombrie, toate locurile vor fi ocupate.

Necesitatea unei noi facultăți de medicină în zona Moldovei

Prorectorul Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) a declarat că la o populație de 3,5 milioane de locuitori este nevoie de mai mult decât de o facultate de medicină, iar pandemia a demonstrat că sunt necesari medici, cadre medicale bine pregătite și cadre de cercetare capabile să intervină într-o zonă atunci când este nevoie.

Și asta în condițiile în care, în pandemie, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a acoperit secvențierea virusului SARS-CoV-2 și pentru județele din regiunea Nord-Est.

„Să ne uităm câte facultăți de medicină sunt în Vestul țării, și la Oradea, și la Cluj, și la Arad, și la Timișoara, etc. La o populație de 3,5 milioane de locuitori, în regiunea Nord-Est, mai mare decât cea din alte regiuni unde sunt două sau trei facultăți de medicină nu se pune întrebarea de ce există doar o facultate în această regiune. Nu se pune problema de ce este nevoie de o nouă facultate, atât timp cât în alte regiuni am constatat ca naturală această nevoie, ci se pune problema de ce așa tarziu se dezvoltă o nouă facultate într-o regiune de 3,5 milioane de locuitori. Merită și regiunea Moldovei același stadiu de dezvoltare ca și alte regiuni ale țării. Este nevoie de această facultate în regiunea Nord-Est, dar modul în care ea se dezvoltă se face, în mare parte, doar prin sprijinul USV, nu printr-un sprijin alocat la nivel național așa cum ar fi normal”, a adăugat prof. univ. dr. Mihai Dimian.

O nouă facultate de medicină, în contextul pandemiei

De asemenea, prof. univ. dr. Mihai Dimian a vorbit despre necesitatea noii facultăți mai ales în contextul pandemiei.

„Dacă ar fi să constatăm ce s-a întâmplat în această pandemie, când orașul Suceava a fost lăsat carantinat și cu foarte puțin sprijin din exterior, am vedea de ce este nevoie de o nouă facultate. Este nevoie să spun că nu exista laborator de testare în județul Suceava, dura cinci-șase zile până primeai un răspuns pentru că nu aveam decât la Iași posibilitatea să testăm oameni. Și atunci, într-un interval de cinci zile, USV, fără să aibă facultate de medicină și biologie a dezvoltat primul laborator din țară în afara celor existente pentru că nu am primit ajutor din altă parte. Primele și cele mai multe secvențieri ale genomului virusuluoi SARS-CoV-2, în baza de date internaționale au fost introduse de USV Ștefan cel Mare din Suceava care nu avea facultate de medicină. Sunt foarte multe exemple, inclusiv din această pandemie care arată ce s-a întâmplat pentru că nu aveam această facultate de medicină la Suceava”, a afirmat prof. univ. dr. Mihai Dimian.

Cadre didactice 

În ceea ce privește cadrele didactice, prof. univ. dr. Mihai Dimian a spus că sunt „colegi care au fost profesori la primele zece universități din lume, sunt colegi doctorate la Imperial College, cu studii în Japonia, care s-au alăturat acestei inițiative foarte greu de făcut în România actuală, unde există puțină susținere”.

Referitor la investițiile făcute până acum, prorectorul Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) a spus că au fost alocate „milioane de euro în baza materială. Din păcate, nu există un fond de dezvoltare cum ar trebui să fie și cum există în alte țări. Încercăm să investim anual din finanțarea instituțională, din proiectele aduse de către cadrele noastre, acumulându-se milioane de euro investiți în echipamente de profil. Vom continua până vom atunge scopul de a avea și un program de medicină generală la Suceava, cu o calitate ridicată”.

Efectele noilor specializări pe piața muncii 

Prof. univ. dr. Mihai Dimian a spus că asistenți medicali absolvenți la Suceava deja au intrat pe piața muncii, iar în următorii doi ani vor exista și primii absolvenți de asistență medicală generală.

„Credem că deja se văd efectele eforturilor făcute în ultimii zece ani, prin faptul că există deja pe piață asistenți medicali în anumite specializări și care sunt pregătiți la un nivel înalt. În doi ani de zile, vor fi primii absolvenți și de asistență medicală generală care va determina o creștere a calității în zona de asistență medicală. Avem foarte mulți absolvenți de post-liceală care activează acum în sistemul medical. De asemenea, prin proiectele de cercetare derulate, precum primele studii de microbiotă intestinală realizate în România, sunt peste 1.000 de pacienți cu diabet de tip II, din toată regiunea Nord-Est, care au fost analizați din acest punct de vedere. Este un studiu care va reprezenta una dintre direcțiile prioritare ale cercetării europene, fiind inițiat la Suceava”, a completat prof. univ. dr. Mihai Dimian.

Articolul precedentPolițiștii investighează cazul unei persoane care vindea un certificat fals de vaccinare pe o rețea socială
Articolul următorVIDEO Marius Dumitrescu, despre prima Farmacie Socială din România