EXCLUSIV Dr. Sandra Alexiu, despre eliberarea certificatelor false de vaccinare anti-COVID

0
190

Dr. Sandra Alexiu, medic de familie și președinte Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că este posibil ca eliberarea certificatelor de vaccinare anti-COVID fără a avea loc imunizarea să se facă și prin intermediul asistenților, pentru că și în centrele de vaccinare, medicii sunt cei care doar supraveghează completarea fișelor și reacțiile adverse, iar vaccinarea o fac asistenții.

„Și acolo (n.r. centrele de vaccinare) trebuie văzut în ce măsură există scăpări. În momentul în care s-a auzit că se poate, toți cei care doresc adeverințe false, au încercat să le obțină (…). Nici nu se pune problema să fim atenți doar la medicii de familie, în mod special, pentru că vaccinarea de către aceștia s-a făcut ca ultim punct. Noi nu am fost implicați de la început, inițial au fost centrele de vaccinare unde au fost medici de toate specialitățile, începând de la medici dentiști, existând și asistenți medicali ce pot face și ei la rândul lor, același lucru (n.r.să elibereze certificate fără vaccinare)”, a declarat dr. Sandra Alexiu.

Dr. Sandra Alexiu a condamnat eliberarea certificatelor de vaccinare anti-COVID fără imunizare, despre care a spus că este „o chestiune foarte gravă”, ridicând o umbră foarte serioasă peste întreg corpul medical, ceea ce nu este corect, fiind necesar ca acele cazuri punctuale să fie depistate și pedepsite.

„Nu știu în ce măsură există pedepse aplicabile dacă există undeva stipulat ce se poate face în acest sens, să își piardă dreptul de practică, să nu mai practice o vreme, dacă există ceva sancțiuni, corpul profesional trebuie să facă lucrul acesta, în speță Colegiul Medicilor din România. Astfel de situații trebuie foarte clar depistate și pedepsite, pentru că aruncă o umbră de neîncredere peste tot corpul medical. La ora actuală, se discută peste tot că medicii de familie fac certificate false, ori asta este o jignire pentru toți cei 11.000 de medici de familie care mai sunt și care chiar își fac treaba”, a afirmat dr. Sandra Alexiu.

Președinte Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov a mai spus că ea însăși a primit astfel de solicitări, iar problema poate apărea oriunde, pentru că „atâta vreme cât circulă zvonuri înseamnă că este și o sămânță de adevăr, fie la nivelul asistenților medicali, fie la nivelul unor medici, indiferent că sunt medici de orice specialitate pentru că în centrele de vaccinare au fost cuprinși medici din toate specialitățile, inclusiv dentiști. Nu cred că trebuie să planeze aceste bănuieli exclusiv asupra medicilor de familie”.

Despre faptul că depistarea pacienților cu adeverințe false de vaccinare s-a făcut la Timișoara, dr. Sandra Alexiu a spus că în zona Banatului sunt mulți medici care se opun vaccinării.

„Nu este nicio noutate că sunt mulți medici care se opun vaccinării în acea zonă a Banatului. Ne aducem aminte de epidemia de rujeolă de la Timișoara. În Banat, era zona aceea cu incidența ridicată de rujeolă, pentru că acolo există mai demult o problemă, despre care se știe la Ministerul Sănătății. Sunt mulți medici care nu recomandă și se opun vaccinării, medici din toate specialitățile, astfel că nu cred că ar trebui blamat doar medicul de familie câtă vreme sunt și medici din spitale care nu recomandă pacienților lor vaccinarea. Este o chestiune mai profundă, la care ar trebui în sfârșit tăiat nodul gordian”, a explicat dr. Sandra Alexiu.

Articolul precedentGCS: 946 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 19 decese, în ultimele 24 de ore
Articolul următorDanemarca: Peste 70% din populaţie este vaccinată anti-COVID-19 cu schema completă