Ministerul Sănătății: Fonduri de 250 milioane euro pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Iași

0
429

Guvernul a aprobat în ședința de joi un proiect de lege pentru finanţarea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi, în valoare de 250 milioane euro, prin Banca Europeană de Investiții (BEI), anunță Ministerul Sănătății.

”La solicitarea Ministerulului Sănătății și Ministerului Finanțelor, Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi, 19 august a.c., proiectul de lege pentru aprobarea Contractului de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Iași – COVID-19, în valoare de 250 de milioane de euro, semnat între România și Banca Europeană de Investiții (BEI) la Bucureşti şi Luxemburg în 20 aprilie a.c”, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, fondurile vor fi utilizate pentru construcția viitorului Spital Regional de Urgență Iași, iar finanțarea face parte din facilitățile întreprinse de BEI, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19, pentru sprijinirea statelor membre în realizarea unor investiții în infrastructura de sănătate.

”Noul Spital Regional de Urgență Iași – COVID-19 va înlocui infrastructura învechită și fragmentată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Iași cu o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT. Spitalul va utiliza un nou model operațional de management de spital, financiar, administrativ și clinic, focalizat pe pacient”, arată sursa citată.

Ministerul Sănătății precizează că noul spital va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe etc. Astfel, spitalul este prevăzut a deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic.

Conform contractului, finanțarea BEI în valoare de 250 de milioane de euro reprezintă aproximativ jumătate din costul net aferent obiectivului Spitalul Regional de Urgență Iași, diferența urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat, după cum va fi necesar.

Conform ultimului calendar, proiectarea spitalului este prevăzută a începe în această toamnă, mai arată sursa citată.

Articolul precedentVaccinul Sputnik V, modificat pentru a acţiona împotriva variantei Delta, anunţă cercetători ruşi
Articolul următorRatificarea Acordului de împrumut dintre România și BIRD, pentru investiţii în domeniul sanitar, aprobată