Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei: CMR solicită accelerarea testării și diagnosticării

0
84

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită accelerarea testării și diagnosticării hepatitelor, în contextul în care la fiecare 30 de secunde o persoană moare din cauza unei boli legate de hepatită.

„Este o cifră alarmantă și, într-o perioadă în care parcă toată atenția se îndreaptă asupra pandemiei de COVID-19, Colegiul Medicilor din România dorește să atragă atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă hepatitele nediagnosticate sau netratate: Hepatitele trebuie controlate și diagnosticate. Netratată, hepatita poate ucide”, atenționează reprezentanții CMR, prin intermediul unui comunicat.

De asemenea, potrivit celui mai recent raport publicat de Institutul Național de Sănătate Publică, citat de CMR, în anul 2020 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C un număr de 48 de cazuri, de aproape cinci ori mai puține față de anul precedent (234).

„Din păcate, însă, evidențele sugerează că nu este vorba de o îmbunătățire a situației, ci, din contră, o deteriorare, pentru că numărul de cazuri a fost mic doar din cauza testării reduse”, se arată în comunicatul CMR.

În aceste condiții, Colegiul Medicilor din România cere tuturor factorilor implicați să depună eforturi pentru creșterea testării și diagnosticării cazurilor de hepatite și pentru asigurarea de tratament de ultimă generație pentru pacienți.

„Hepatitele, în special B și C, reprezintă o amenințare gravă și puternică la adresa sănătății publice. Este îngrijorător faptul că, din informațiile disponibile nu numai în România, ci la nivel european și chiar global, majoritatea covârșitoare dintre cei care trăiesc cu boala rămân nediagnosticați. Fără diagnostic, nu există tratament, iar fără tratament, speranța de viață scade considerabil. Astfel, prevenția, diagnosticarea și tratarea hepatitelor trebuie să fie o prioritate în țara noastră. Numai astfel putem rupe cercul vicios care a fost și mai mult strâns de pandemia de COVID-19”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Solicitarea CMR vine în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată anual, din 2008, pe 28 iulie, la inițiativa Alianței Mondiale pentru Hepatită. Data nu este aleasă întâmplător, ci este un omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B.

Tema de anul acesta este „Hepatita nu poate aștepta!”, pentru că nici pacienții cu hepatită nu pot aștepta.

În 2016, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit următoarele obiective de eliminare a hepatitelor până în 2030: 90% reducerea incidenţei, 90% persoane diagnosticate dintre cele care au HVC, 80% din populaţia eligibilă cu HVC tratată, 65% reducerea deceselor provocate de afecţiuni hepatice.

Nu trebuie uitat faptul că România este printre ţările care s-au angajat în atingerea acestor ținte și că și-a asumat angajamentul să depună toate eforturile necesare în acest sens.

Articolul precedentZiua Naţională a Ambulanţei, marcată în fiecare an la 28 iulie
Articolul următorCMMB: Număr extrem de mic de pacienți diagnosticați cu hepatite cu virus B și C în 2020, în România