Procedură medicală în premieră în România, folosită la SCJU „Pius Brînzeu” Timișoara

0
420

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) „Pius Brînzeu” Timișoara, asist. univ. dr. Raul Pătrașcu, a anunțat că la spitalul pe care îl reprezintă a avut loc o premieră națională, respectiv o pacientă în stare gravă, cu hemoragie craniană, a fost salvată printr-o procedura folosită pentru prima dată în România.

Este vorba despre o femeie de 64 de ani care a ajuns la spital în stare gravă și care, pentru a fi salvată, a fost supusă unei proceduri de implantare a unui dispozitiv ce deviază fluxul de sânge dintr-un anevrism cerebral intracranian, potrivit asist. univ. dr. Raul Pătrașcu.

Acesta a explicat că pacienta suferea de două astfel de anevrisme, dintre care unul netratabil cu metodele clasice.

„Noi am optat să utilizăm această tehnologie în premieră pentru a ocroti viața pacientei. Echipa noastră a fost nevoită să trateze ambele anevrisme cerebrale (unul a fost tratat cu tehnica clasică de plasare de coiluri în sacul anevrismal iar al doilea prin tratarea cu acest dispozitiv intrasacular). Al 2-lea anevrism era neabordabil neurochirurgical din cauza imediatei vecinătăți cu trunchiul cerebral, structură anatomică vitală. Lipsa acestei intervenții de urgență ar fi fost fatală”, potrivit managerului SCJU Timișoara.

Acesta a mai spus că procedura a fost efectuată de către o echipă condusă de medicul neuroradiolog intervenționist, dr. Cristian Mihalea (CHU Bicetre, Paris, Franța și SCJUPBT) și medicii SCJUPBT, dr. Adrian Tutelcă, dr. Cătălin Juratu, dr.Dana Crișenescu și dr. Adrian Popica, din cadrul compartimentului de radiologie intervențională.

„Suntem mândrii că am putut atrage înapoi medici români de excepție formați în străinătate, că am putut să creem condițiile necesare și să achiziționam echipamentele de top mondial astfel încât, în echipă să salvăm vieți! Și, cum am mai spus, acesta e doar începutul! În viziunea mea, Spitalul Județean trebuie să ajungă într-un punct în care astfel de intervenții să devină normalitate, în care pacienții să nu simtă vreo diferență de standard între Județean și un spital din Occident. Sunt sigur că, în echipă, vom reuși”, a scris asist. univ. dr. Raul Pătrașcu, într-o postare pe Facebook.

 

 

Articolul precedentProf. dr. Cristian Oancea: Examenul PET-CT, foarte puţin accesibil pacienţilor cu neoplazii
Articolul următorGCS: 62 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și trei decese, în ultimele 24 de ore