Gheorghiță, despre a treia doză de vaccin: Nu este cazul acum pentru niciuna din variantele virale

0
410

Președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a declarat că vaccinarea este și va rămâne voluntară și se așteaptă ca numărul doritorilor de vaccin să crească în următoarea lună. Totodată, președintele CNCAV a subliniat că strategia este de a crește numărul persoanelor vaccinate, nu de a administra o a treia doză celor care s-au imunizat deja cu schema completă.

Compania Pfizer a anunțat, joi, că va solicita, în următoarea lună, autorizarea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA, pentru a treia doză a vaccinului său anti-COVID.

„Faptul că se depun datele științifice care atestă siguranța și eficacitatea unei a treia doze administrate de Pfizer la șase luni este un aspect. Dar asta nu înseamnă că această măsură trebuie să fie adoptată ca politică de vaccinare. O astfel de măsură se adoptă atunci când datele de zi cu zi îți arată o scădere importantă a eficienței vaccinărilor, dar nu este cazul acum pentru niciuna din variantele virale. Chiar dacă numărul de cazuri este în creștere, afectează persoanele nevaccinate. Această a treia doză este în perspectiva variantelor virale în care se observă o scădere a activității neutralizante a anticorpilor. Dacă ne e teamă de variante virale trebuie să creștem numărul de persoane vaccinate, nu să administrăm o a treia doză celor deja vaccinați cu schemă completă. Este important să accelerăm în mod echitabil campaniile la nivelul tuturor țărilor, așa reducem selectarea noilor variante”, a declarat Valeriu Gheorghiță, duminică, la un post de televiziune.

Președintele CNCAV anticipează că într-o lună numărul celor care se vor vaccina anti-COVID-19 va fi în creștere.

„Strategia în momentul de față s-a bazat, pe de o parte, pe creșterea conștientizării și a importanței vaccinării și, pe de altă parte, prin luarea unor măsuri restrictive, nefarmaceutice, neavând la îndemână suficiente doze de vaccin care să fie accesibile în mod egal pentru toată lumea. În momentul acesta, cred că doar cine nu vrea nu se vaccinează. (…) Numărul de apeluri teefonice este în creștere, oamenii solicitând informații despre vaccin, despre vaccinare și cum pot să facă să se vaccineze. Cred că discuțiile care sunt în acest moment legate de perspectiva valului patru și legate de creșterea numărului de cazuri cauzate de infecția cu varianta virală Delta trezesc interesul oamenilor pentru vaccinare”, a spus  Valeriu Gheorghiță.

Președintele CNCAV a avertizat că trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă.

„20-30% din persoanele care au trecut prin boala naturală pot să se reinfecteze cu această variantă Delta”, a precizat Valweriu Gheorghiță.

Articolul precedentCe spun experții în sănătate din SUA despre administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19
Articolul următorGheorghiță: Credem că imunitatea cumulată, la nivel naţional, este undeva între 40 – 50 la sută