Gheorghiță, despre riscul de inflamație cardiacă după vaccinul cu ARN mesager: Mai frecvent după a doua doză

0
892

Riscul de inflamație cardiacă, după imunizarea cu vaccinuri anti-COVID cu ARN mesager, este mai crescut în rândul persoanelor sub 30 de ani, cu precădere bărbați, a declarat președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță.

„Sunt într-adevăr ridicate aceste semnale de siguranţă privitor la riscul de inflamaţie cardiacă, tradusă medical, ca miocardită sau pericardită. În momentul de faţă este o frecvenţă a apariţiei acestor cazuri, mai frecvent apare la persoanele sub vârsta de 30 de ani, în mod deosebit la bărbaţi şi mai frecvent după cea de-a doua doză de vaccin pe bază de ARN mesager. Frecvenţa estimată la persoanele sub vârsta de 30 de ani sunt de circa două cazuri la 50.000 de persoane. Practic, vorbim de 40 de cazuri raportate, cel puţin în Statele Unite, la aproximativ un milion de persoane vaccinate cu cea de-a doua zonă”, a precizat Valeriu Gheorghiță, sâmbătă seară, la un post de televiziune.

Cu toate acestea, cazurile analizate au avut o evoluţie favorabilă, a subliniat președintele CNCAV.

„Practic, după 3-4 zile persoanele respective au fost externate cu stare bună. Desigur că este un aspect care este intens monitorizat, foarte atent analizat de către experţii internaţionali, foarte probabil că se va şi recomanda de a se trece acest tip de reacţie adversă în rezumatul caracteristilor produsului în prospect, cu această frecvenţă foarte rară şi desigur că au fost făcute evaluări ale riscului vis-a-vis de beneficiile pe care le obţinem prin vaccinare. Datele, în momenul de faţă arată o balanţă pozitivă în favoarea beneficiilor, în sensul în care se previn la grupa de vârstă, de pildă, 12-17 ani. Se previn, la un milion de doze administrate, peste 5.700 de cazuri de COVID-19, peste 200 de internări, peste 70 de internări în secţia de Terapie Intensivă şi două decese”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Două cazuri de miocradită, raportate la doi adolescenţi din România

În România, au fost raportate cazuri de miocardită la doi adolescenţi de 17 ani.

„Este un caz din Bacău care a fost raportat şi care a fost prezentat de către colegii de la Direcţia de Sănătate Publică Bacău şi a fost inclusiv în spaţiul public mediatizat şi al doilea caz, în Bucureşti, însă amândouă au avut o evoluţie favorabilă. Cred că este foarte important de înţeles un aspect. Faptul că aceste mencanisme funcţionează şi validează aceste semnale de siguranţă, aşa cum s-a întâmplat şi la vaccinul de la compania Astrazeneca, cu evenimentul trombotic. Practic, experţii analizează în permanenţă aceste date”, a explicat președintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă: Beneficiile vaccinării depăşesc riscurile

„Eu cred că o informare corectă şi transparentă pe marginea acestui subiect, acestui tip de reacţii adverse, una care nu face altceva, decât să ofere informaţiile necesare oamenilor şi anume, care sunt semnele de alarmă şi ce trebuie să facem pentru o evaluare medicală, în cazul în care apar aceste reacţii adverse. Este indiscutabil faptul că beneficiile vaccinării depăşesc riscurile, mai ales dacă vorbim despre persoane care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, persoane care au un risc de a dezvolta forme severe, pentru că vaccinurile şi-au dovedit în viaţa de zi cu zi eficienţa vizavi de forme severe de boală, de spitalizare şi reducerea riscului de deces. Deci, cred că este important să identificăm aceste semne de alarmă, cum este durerea toracică, durerea în piept, palpitaţii sau senzaţia de lipsă de aer, care apare în primele 7-14 zile de la administrarea, în mod deosebit, a celei de-a doua doze de vaccin şi trebuie să ne adresăm pentru o evaluare medicală. Riscurile sunt foarte mici, sunt reacţii foarte rare şi mai frecvent, într-adevăr, sunt raportate la persoanele cu vârstă curprinsă între 16-24 de ani”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Articolul precedent11 Iulie – Ziua mondială a populaţiei
Articolul următorPrimul pacient infectat simultan cu două variante diferite ale SARS-CoV-2, confirmat într-o clinică belgiană