A treia doză de vaccin anti-COVID: Pfizer va solicita autorizarea FDA

0
67
Compania Pfizer va solicita, în următoarea lună, autorizarea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA, pentru a treia doză a vaccinului său anti-COVID, a declarat cercetătorul principal. Solicitarea vine în contextul existenței dovezilor unui risc mai mare de reinfectare după șase luni de la inoculare şi a răspândirii tot mai mari a variantei Delta a coronavirusului, relatează Reuters.

 

Administrația pentru Alimente și Medicamente şi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA au spus într-un comunicat comun că americanii care au fost vaccinaţi complet nu au nevoie de o doză suplimentară la acest moment. Unii oameni de ştiinţă au pus sub semnul întrebării nevoia unei doze suplimentare.

Pe de altă parte, directorul ştiinţific al Pfizer, Mikael Dolsten, a declarat că recentele informaţii din Israel privind eficacitatea vaccinului vin în urma infectării oamenilor care au fost vaccinaţi în ianuarie sau februarie. La rândul său, ministerul israelian al Sănătăţii a spus că eficacitatea vaccinului în prevenirea infecţiei şi bolii simptomatice a scăzut la 64% în iunie.

Ad in title

„Vaccinul Pfizer este foarte activ în ceea ce priveşte varianta Delta”, a spus Dolsten într-un interviu. Dar după şase luni, a adăugat el, „este probabil riscul de infectare, pentru că nivelul anticorpilor, aşa cum era estimat, scade”.

Pfizer nu a transmis joi toate datele din Israel, dar a menţionat că vor fi publicate în curând.

„Este un set redus de date, dar cred că tendinţa este precisă: la şase luni, având în vedere că Delta este cea mai contagioasă variantă pe care o ştim, poate cauza infecţii şi boală uşoară”.

FDA şi CDC au mai transmis că „suntem pregătiţi pentru doze suplimentare, dacă şi când ştiinţa demonstrează că ele sunt necesare”.

Datele Pfizer din Statele Unite arată o scădere a eficacităţii vaccinului la aproximativ 80% după şase luni, împotriva variantelor care circulau în ţară în primăvară, a mai afirmat Dolsten.

Acesta a subliniat că datele din Israel şi Marea Britanie sugerează că, deşi cu un nivel al anticorpilor în scădere, vaccinul rămâne eficient 95% împotriva dezvoltării unei forme severe a bolii.

Vaccinul, dezvoltat cu partenerul german BioNTech SE, a demonstrat 95% eficacitate în prevenirea Covid-19 simptomatică într-un studiu clinic derulat de companii anul trecut.

Dolsten a mai declarat că primele date din studiile companiei arată că o a treia doză generează niveluri de anticorpi care sunt de 5 până la 10 ori mai mari decât după a doua doză, sugerând că aceasta va oferi protecţia promisă.

El a dezvăluit că mai multe ţări din Europa şi de pe alte continente au abordat deja Pfizer pentru a discuta despre doze suplimentare şi că unele dintre acestea ar putea începe administrarea lor înaintea unei autorizaţii din partea SUA.

Dolsten este de părere că dozele suplimentare au o importanţă deosebită în cazul persoanelor în vârstă.

 

Articolul precedentRaed Arafat, despre starea răniților de la Petromidia, transferaţi în Germania
Articolul următorLista statelor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată