6 octombrie – Ziua mondială a paraliziei cerebrale

0
268
Ziua Mondială a Paraliziei Cerebrale este marcată, în fiecare an, pentru a fi alături de cele peste 17 milioane persoane care suferă de această afecțiune în întreaga lume.
Astfel, anual, pe 6 octombrie, persoanele afectate, familiile acestora şi organizaţiile de susţinere marchează acest moment prin împărtăşirea propriilor experienţe, organizarea de evenimente tematice şi purtarea culorii verzi.

Cea mai frecventă dizabilitate motorie în copilărie

Paralizia cerebrală cuprinde o serie de tulburări asupra capacităților unei persoane de a se mişca şi de a-şi menţine echilibrul şi postura, fiind cea mai frecventă dizabilitate motorie în copilărie, provocată de dezvoltarea anormală a creierului sau de afectarea creierului în curs de dezvoltare.
„Efectul paraliziei cerebrale asupra abilităţilor funcţionale diferă de la caz la caz. În timp ce unele persoane afectate pot merge, altele nu pot. Unii pacienți manifestă o capacitate intelectuală normală sau aproape normală, în schimb alţii pot avea diferite dizabilități, cum ar fi pierderea vederiisau a auzului. De asemenea, în unele cazuri, persoanele afectate pot dezvolta epilepsie” se precizează într-o informare a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe.

Diagnosticul paraliziei

În întreaga lume, 17 milioane de oameni trăiesc cu paralizie cerebrală (CP) şi alte 350 de milioane sunt persoane care sunt apropiate de un copil sau adult cu paralizie cerebrală; este cea mai frecventă dizabilitate fizică în copilărie, manifestată printr-un handicap permanent care afectează mişcarea. Astfel, 1 din 4 copii cu paralizie cerebrală nu poate vorbi, 1 din 4 nu poate merge, 1 din 2 are o dizabilitate intelectuală, în timp ce 1 din 4 are epilepsie.

Potrivit instituției medicale, diagnosticul paraliziei cerebrale este stabilit pe baza observării întârzierii în dezvoltarea fizică a copilului mic, pe baza istoricului bolii, examenului clinic, testelor de screening şi RMN: „Deşi paralizia cerebrală nu poate fi vindecată, o multitudine de tratamente pot ajuta pacienţii să-şi maximizeze abilităţile şi tonusul muscular, să prevină complicaţiile şi să-şi amelioreze calitatea vieţii. Tratamentul poate să includă medicamente, intervenţie chirurgicală sau terapie fizică, ocupațională şi logopedică. Leziunea cerebrală care produce această boală nu progresează în timp. Cu toate acestea, noi simptome pot apărea sau se pot agrava cu timpul, pe parcursul creşterii şi dezvoltării copilului” – menționează SCJU Sfântu Gheorghe.
Articolul precedentAlertă medicală: Tratamente pentru pierderea în greutate riscă grave probleme digestive
Articolul următorNou Centru de Promovare a Sănătății la Constanța