Vaccinul anti-COVID CoronaVac, sigur pentru copii şi adolescenţi, arată un test realizat în China

0
477

Un nou test clinic realizat în China, prezentat marţi de revista The Lancet, sugerează că vaccinul CoronaVac împotriva COVID-19 este „sigur” pentru copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani şi induce un puternic răspuns imunologic, relatează EFE.

Testul, realizat pe 550 de minori, a demonstrat că peste 96 % dintre aceşti copii şi adolescenţi care au primit cele două doze ale vaccinului produs de Sinovac au generat anticorpi împotriva SARS-CoV-2.

Potrivit studiului, reacţiile au fost uşoare sau moderate şi simptomul cel mai comun a fost durerea resimţită la locul injecţiei.

„Copiii şi adolescenţii fac de obicei o formă uşoară sau asimptomatică de COVID-19 comparativ cu adulţii, totuşi un mic număr dintre ei ar putea dezvolta o formă mai severă”, a declarat expertul chinez Qiang Gao, de la Sinovac Life Sciences (China).

El a precizat că minorii ar putea de asemenea transmite virusul altor persoane. „Descoperirile noastre despre CoronaVac au arătat că vaccinul este bine tolerat şi a indus un răspuns imunologic încurajator”, a precizat Qiang Gao.

Testele din prima fază au fost realizate în mod aleator pe 72 de minori sănătoşi din Zanhuang (China) între 31 octombrie şi 2 decembrie 2020.

La cea de-a doua fază au participat 480 de copii în perioada cuprinsă între 12 şi 30 decembrie 2020.

Autorii au admis totuşi că studiul are unele „limitări”, precum faptul că încă nu a fost evaluat răspunsul la aşa-numitele celule T, care joacă un rol important în infecţiile cu SARS-CoV-2.

Ei au precizat, de asemenea, că studiul a implicat un număr mic de participanţi, de aceeaşi etnie, astfel încât este nevoie de studii mai ample desfăşurate pe participanţi din alte zone ale ţării şi de diferite etnii.

Articolul precedentCând va fi disponibil certificatul digital al UE privind COVID? Precizările CNCAV
Articolul următorCâte doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate până acum la nivel global