Câți copii și adolescenți, cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani, au fost vaccinați anti-COVID în România

0
192

142.000 de copii şi adolescenţi, cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani, s-au vaccinat anti-COVID-19, a afirmat, vineri seară, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, precizând că au fost înregistrate două cazuri de miocardită. Este vorba despre doi pacienţi, de 17 ani, care au avut o evoluţie favorabilă.

”În momentul de faţă există acest semnal al miocarditei – inflamaţia muschiului cardiac”, a declarat Gheorghiţă, la un post de televiziune, precizând că, la șapte milioane de doze administrate în Statele Unite ale Americii, s-au raportat 300 de cazuri de miocardită.

”Practic, s-a observat că, la un milion de persoane vaccinate din grupa de vârstă 12 – 15 ani, putem evita 5.700 de cazuri noi de îmbolnăviri şi aceste cazuri în perioada următoare s-ar putea să fie generate de tulpina Delta, ele vor genera cazuri secudare foarte multe, când copiii merg la şcoală în colectivitate”, a adăugat Gheorghiţă.

Întrebat ce efecte secudare au fost înregistrate în Româna, la copii, preşedintele CNCAV a afirmat: ”Sunt 142.000 de persoane vaccinate cu cel puţin o doză, persoane între 12 şi 19 ani inclusiv. Nu au fost multe raportări, majoritatea sunt dureri la locul de administrare, dureri musculare, dureri de cap, dureri musculare, dureri de cap, frebră, frison. Au fost două cazuri de miocardită la tineri de 17 ani care au avut o evoluţie foarte bună”.

Gheorghiţă a precizat că miocardita este o inflamaţie a muşchiului cardiac care se manifestă prin durere în piept şi uneori poate să fie însoțită de stare de oboseală, frison, fbră, dureri musculare.

”În mod obişnuit avem miocardite, în populaţia generală avem o prevalenţă mare – număr crescut de cazuri la persoanele sub 30 de ani, în general de sex masculin. Ele sunt date de infecţii virale. Infecţia cu SARS-COV 2 poate să dea miocardite la tineri”, a mai afirmat Gheorghiţă.

Articolul precedentAvertisment privind riscul de inflamaţie cardiacă, adăugat la documentaţia vaccinurilor Pfizer şi Moderna
Articolul următorCoronavirus: Sydney intră din nou în lockdown strict pentru două săptămâni