Prof. dr.Dorobanțu, despre persoanele hipertensive care nu au simptome. Care sunt riscurile nediagnosticării

0
1220

Prof. dr. Maria Dorobanțu, șeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului de Urgențe Floreasca, trage un semnal de alarmă referitor la cazurile de persoane hipertensive, adaptate la valori mari ale hipertensiunii arteriale, care nu au simptome.

Prof. dr. Maria Dorobanțu a explicat că în astfel de cazuri apar complicațiile, accidente vasculare cerebrale sau infarct de miocard, în rândul unor persoane considerate sănătoase anterior.

„Ieri au depistat o persoană foarte tânără, student, cu hipertensiune de care nu știa. Plus că are o dislipidemie familială care presupune un tratament foarte complex. Altă persoană care a venit cu hipertensiune arterială 190. Nu avea simptome. Așa se întâmplă cu bolnavii care sunt hipertensivi netratați, se adaptează la valori mai mari. Spun ma simt bine, dar în fond fac complicații, accidente vasculare cerebrale, infarct de miocard, considerând că sunt sănătoși anterior. Nu! Ei sunt nediagnosticați, netratați”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanțu.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul conferinței de presă prilejuită de prezentarea Studiului Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului cardiovascular în România (SEPHAR) IV.

În România, boala cardiovasculară determină peste 62% din totalul deceselor, cu o pondere de 26,6% din numărul total de DALY (disability – adjusted life year) şi respectiv de 33% din numărul total de DALY datoraţi bolilor netransmisibile, unde DALY reprezintă unitatea de măsură a încărcăturii unei boli ce este egală cu numărul de ani din viaţă pierduţi secundar decesului prematur determinat de acea boală, se arată într-un comunicat al organizatorilor Studiului Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului cardiovascular în România (SEPHAR) IV.

Potrivit aceleiași surse, principala cauză a bolilor cardiovasculare (BCV), atât la nivel mondial cât și în țara noastră este reprezentată de hipertensiunea arterială (HTA), boală definită prin prezența unor valori constant crescute ale tensiunii arteriale (TA) peste valoarea de 140/90mmHg.

Astfel, HTA cauzează prin intermediul bolilor cardiovasculare aproximativ 12,8% din decesele înregistrate la nivel mondial, având o pondere de 3,7% din numărul total de ani din viaţă pierduţi datorită decesului prematur determinat de prezenţa acestei boli (DALY). În România, datorita complicatiilor cardiovasculare pe care le determina, HTA este responsabilă de 62% din totalul deceselor.

“Din perspectiva politicilor guvernamentale de sănătate este foarte importantă cunoaşterea prevalenţei factorilor de risc pentru ateroscleroză. Chiar mai importantă este cunoaşterea tendinţei evolutive a prevalenţei acestor factori de risc în populaţia generală, ceea ce ar permite anticiparea evoluţiei curbei mortalităţii şi ar evalua beneficiul diferitelor strategii de prevenţie cardiovasculară”, se arată în același comunicat.

De asemenea, absenţa unor date reprezentative pentru întreaga populaţie a României privind prevalența HTA şi principalilor factori de risc cardio-vascular, a determinat iniţierea în anul 2005 a proiectului SEPHAR – studiu național care are ca principal obiectiv obținerea acestor parametrii.

 

Articolul precedentGCS: Cele mai multe cazuri de infectări cu noul coronavirus sunt în București, jud. Ilfov și Prahova
Articolul următor„Rezultate impresionante” pentru testul de sânge ce poate identifica 50 de tipuri de cancer