Protest la Ministerul Sănătății: Cât o mai lungiți cu nosocomialele?

0
134

Reprezentanți ai comunității Declic vor protesta, joi, la Ministerul Sănătății, față de problema subraportării infecțiilor intraspitalicești.

„Joi mergem la Ministerul Sănătății să tragem la răspundere ministrul pentru dezinteresul în problema subraportării infecțiilor intraspitalicești. Ne vor însoți doi acrobați pe picioroange, ca să ajungă până la geamurile înalte ale clădirii. Ei vor purta mesajul comunității Declic pentru ministrul Ioana Mihăilă: Cât o mai lungiți cu nosocomialele?”, au anunțat reprezentanții Declic.

Aceștia protestează față de faptul că după aproape șase ani de la decesele înregistrate în urma incendiului de la Colectiv, infecțiile nosocomiale sunt în continuare subraportate.

Ad in title

„Nu ne vine să credem că, după aproape 6 ani de la Colectiv, infecțiile nosocomiale sunt în continuare subraportate și lăsate să-și facă de cap prin spitale. Ba, mai mult, piața este din nou invadată de dezinfectanți diluați sau în care substanța activă declarată pe etichetă lipsește cu totul. Asta ne dă fiori pe șira spinării pentru că aceste produse ajung în spitale, sunt folosite de cadrele medicale pentru igiena mâinilor, în dezinfectarea instrumentarului pentru operații sau pentru curățenie”, atenționează reprezentanții Declic.

Potrivit acestora, cei care au cel mai mult de suferit din cauza infecțiilor din spitale sunt pacienții, care „mor cu zile”, în timp ce în alte țări bacteriile sunt controlate, monitorizate, combătute cu tehnologie modernă de dezinfectare.

„Niciunuia dintre ultimii trei miniștri ai Sănătății nu i-a păsat de problema nosocomialelor suficient de mult cât s-o rezolve. Nici măcar n-au catadicsit să răspundă petiției ‘Raportați infecțiile intraspitalicești!’, semnată de aproape 20 000 de membri Declic. Asta deși legea obligă ca unei petiții să i se răspundă în 30 de zile”, potrivit celor de la Declic.

 

Articolul precedentVaccinuri împotriva COVID-19, achiziționate prin Ministerul Sănătății
Articolul următorMinisterul Sănătății modifică Ordinul privind autorizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare