Andrei Baciu, despre implementarea la 1 iulie a certificatului verde digital: Suntem în grafic

0
170

România este în grafic cu procedurile pentru implementarea certificatului verde digital la 1 iulie, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.

„Suntem în grafic pentru obiectivul asumat de 1 iulie. Chiar înaintea acestei conferinţe de presă, am avut altă şedinţă de lucru cu toate instituţiile implicate – Ministerul Afacerilor Externe, STS, INSP, tocmai pentru a finaliza în condiţii cât mai bune toate cele necesare până la data de 1 iulie, termenul anunţat, pentru implementarea acestui certificat digital şi în România”, a afirmat Baciu.

Secretarul de stat a precizat că marţi dimineaţă a fost publicat în jurnalul oficial al UE regulamentul privind acest certificat, arătând că probabil săptămâna viitoare vor fi adoptate câteva acte normative.

Reprezentantul STS la conferinţa de presă a indicat că este vorba despre un sistem informatic „foarte complex”, care va avea cele două componente.

„La acest moment, colegii mei lucrează pentru dezvoltarea componentei de portal securizat, practic va fi site-ul de unde toate persoanele vaccinate, dar şi cele din celelalte categorii vor putea să-şi descarce certificatele digitale. Sistemul este complex pentru că acest portal nu este doar un simplu site, el va avea interconectări cu registrul de vaccinări, va avea interconectări cu aplicaţia Corona Forms, unde se regăsesc persoanele care au fost testate pozitiv sau negativ la un moment dat. De asemenea, în perioada următoare vom avea şi foarte multe testări de performanţă ale sistemului, testări de securitate. Ne aşteptăm să fie un sistem accesat de foarte mute persoane şi tocmai de aceea trebuie să asigurăm tot timpul necesar pentru faza de dezvoltare, de testare, înainte ca acesta să fie implementat”, a explicat reprezentantul STS.

Pe de altă parte, preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a precizat că din platforma Registrului Electronic Naţional al Vaccinărilor au fost descărcate peste 997.000 de adeverinţe electronice de imunizare.

„Aproape un sfert din persoanele vaccinate şi-au descărcat adeverinţa electronică”, a menţionat președintele CNCAV.

Articolul precedentValeriu Gheorghiță, despre perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în special în sezonul rece
Articolul următorLivrările unor doze de vaccin anti-COVID, suspendate în iunie