Certificatul digital al UE privind COVID, disponibil din 1 iulie. Cum veți putea obține documentul

  0
  392

  Certificatul digital al UE privind COVID, care va ajuta la libera circulație a cetățenilor în Uniunea Europeană, va fi disponibil în toate statele membre ale Uniunii, începând din 1 iulie.

  Documentul va ajuta la libera circulaţie a cetăţenilor, în condiții de siguranță, pe durata pandemiei de COVID-19, informează site-ul Comisiei Europene.

  Ce este certificatul digital al UE privind COVID?

  Acesta va atesta faptul că o persoană:

  • fie a fost vaccinată împotriva COVID-19
  • fie s-a testat și are un rezultat negativ
  • fie a avut COVID-19 și s-a vindecat

  Certificatul digital al UE privind COVID va fi gratuit și nu va fi o condiție obligatorie pentru libera circulație, care este un drept fundamental în UE.

  Principalele caracteristici ale certificatului

  • format electronic și/sau tipărit
  • cod QR
  • gratuit
  • în limba națională și în limba engleză
  • sigur și securizat
  • valabil în toate țările UE

  Cum va funcționa certificatul?

  Conform site-ului Comisiei Europene, certificatul digital al UE privind COVID conține un cod QR cu o semnătură digitală care îl protejează împotriva falsificării.

  Atunci când se verifică certificatul, se scanează codul QR și se verifică semnătura. Fiecare organism emitent (spital, centru de testare, autoritate sanitară etc.) are propria sa cheie de semnătură digitală. Toate acestea sunt stocate într-o bază de date securizată din fiecare țară

  Comisia Europeană a creat un portal pe care se va putea verifica autenticitatea tuturor semnăturilor înscrise pe aceste certificate, peste tot în UE.

  Cum veți putea obține certificatul?

  Potrivit sursei citate, autoritățile naționale răspund de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de centrele de testare sau de autoritățile sanitare sau direct prin intermediul unui portal de e-sănătate.

  Versiunea electronică poate fi stocată pe un dispozitiv mobil. Veți putea solicita și o versiune tipărită. Ambele vor avea un cod QR care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, pentru a garanta autenticitatea certificatului.

  Statele membre au convenit asupra unui design comun care poate fi utilizat pentru versiunile electronice și pe suport de hârtie cu scopul de a facilita recunoașterea.

  Care sunt datele incluse în certificat? Datele sunt în siguranță?

  Certificatul digital al UE privind COVID conține informații esențiale necesare, cum ar fi numele, data nașterii, data emiterii, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic. Aceste date rămân în certificat și nu sunt stocate sau păstrate atunci când un certificat este verificat în alt stat membru.

  Certificatele vor include doar un set limitat de informații necesare. Aceste informații nu pot fi reținute de țările vizitate. În scopul efectuării verificărilor necesare, se controlează numai valabilitatea și autenticitatea certificatului, verificându-se de către cine a fost emis și semnat. Toate datele referitoare la starea de sănătate rămân în custodia statului membru care a emis certificatul digital al UE privind COVID.

   

   

  Articolul precedentMinistrul Sănătăţii, despre dezinfectanții cu substanţă activă diluată, prezenți pe piață
  Articolul următorUniunea Europeană cere reciprocitate SUA în materie de primire a turiştilor europeni