Prof. univ. dr. Băicuș: Tânăr cu sindrom inflamator multisistemic, după vaccinarea anti-COVID

0
639

Prof. univ. dr. Cristian Băicuș, medic de Medicină Internă, Spitalul Clinic Colentina, a semnalat un caz de sindrom inflamator multisistemic postvaccinal, la un tânăr de 22 de ani, cu febră, odinofagie, dureri musculare, durere anterotoracică, miocardita, diaree, prezentat în PubMed.gov.

Debutul sindromului inflamator multisistemic s-a produs la două săptămâni de la vaccinarea cu serul Pfizer/BioNTech.

Prof. univ. dr. Cristian Băicuș a adăugat, citând aceeași sursă, că mai sunt raportate postvaccinal patru astfel de cazuri la adulți.

„Sindromul inflamator multisistem la copii a devenit un sindrom recunoscut, în timp ce un sindrom paralel la adulți, sindromul inflamator multisistem la adulți (MIS-A), nu a fost bine definit. Majoritatea cazurilor apar la câteva săptămâni după confirmarea sau suspiciunea infecției cu SARS-CoV-2, dar niciunul nu a fost raportat în asociere cu vaccinurile cu SARS-CoV-2. Aici descriem cazul unui tânăr de 22 de ani, care a primit vaccinul inactivat SARS-CoV-2 după șase săptămâni de la o infecție ușoară cu noul coronavirus. Tânărul a prezentat după a doua doză de vaccin o imagine clinică a unei boli asemănătoare sindromului inflamator multisistem. În plus, au existat dovezi de laborator ale inflamației acute (…). Este dificil de demonstrat dacă vaccinul a crescut o imunitate deja pregătită de infecție și a contribuit la apariția MIS-A. Înțelegerea patogenezei acestei afecțiuni va aduce o lumină asupra acestei întrebări și va avea implicații majore asupra tratamentului și prevenirii”, potrivit PubMed.gov.

Articolul precedentCNCAV: Peste 20.600 de persoane, vaccinate cu prima doză de ser anti-COVID-19
Articolul următorLei testați pozitiv la coronavirus în India. O leoaică a murit de COVID-19