Mihăilă: Este esențială încurajarea opririi consumului de tutun, cât şi prevenirea debutului

0
59

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că este esențial ca eforturile să aibă în vedere atât încurajarea opririi consumului de tutun, cât şi prevenirea debutului, astfel încât să se reducă la minimum numărul persoanelor care încep să fumeze, mai ales în rândul copiilor și adolescenților.

„Consumul de tutun reprezintă una dintre problemele cele mai importante de sănătate publică în România, fumatul fiind printre principalele cauze evitabile ale bolilor respiratorii, cardiovasculare, pulmonare și cronice. Efectele reducerii fumatului se observă pe termen scurt şi mediu, în special asupra bolilor cardiovasculare, şi pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte cancerul şi bolile respiratorii cronice. De aceea, este esențial ca eforturile noastre să aibă în vedere atât încurajarea opririi consumului de tutun, cât şi prevenirea debutului. Trebuie să ne concentrăm eforturile astfel încât să reducem la minimum numărul persoanelor care încep să fumeze, mai ales în rândul copiilor și adolescenților”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Afirmațiile au fost făcute luni, de Ziua mondială fără tutun, în cadrul unei întâlniri pe care Ioana Mihăilă a avut-o la sediul Ministerului Sănătății cu reprezentanții inițiativei „2035 – Prima Generație Fără Tutun a României”, în cadrul căreia i-a fost înmânat proiectul Pactului pentru Prevenție în Sănătatea Publică.

Ad in title

Pactul este susținut de peste 350 de organizații neguvernamentale și își propune o abordare strategică a factorilor de risc pentru bolile netransmisibile, tutun, alcool, nutriție deficitară sau lipsa activității fizice, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Inițiativa „2035 – Prima generație fără tutun a României” a fost reprezentată la întâlnirea de la Ministerul Sănătății de Ramona Brad, președinta inițiativei „2035 fără tutun”, prof. dr. Florin Mihălţan – Societatea Română de Pneumologie, Sorina Băiașu – Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România, Andreea Dimitriu – Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România, dr. Raluca Zoiţanu – Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie și Ana Măiţă – Asociația Mame pentru Mame.

Articolul precedentCNCAV: Peste 64.000 de doze de vaccin anti-COVID, administrate de la ultima raportare
Articolul următorUE aprobă vaccinarea copiilor începând cu vârsta de 12 ani, cu serul BioNTech/Pfizer