Jurma: O persoană vaccinată face ceva ca să oprească pandemia

0
340

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a afirmat că o persoană vaccinată în „războiul cu pandemia” este egală cu un veteran într-un război convențional, imunizarea fiind în interesul comun, pentru a atinge un nivel de protecție colectivă de peste 60%.

„O persoană vaccinată face ceva ca să oprească pandemia, o persoana nevaccinată nu face asta. Evident, exemplul este o simplificare grosolană, dar în pandemie, din punct de vedere al statului, o persoană vaccinată este o persoana care și-a făcut datoria față de țară. Nu conteaza dacă cineva nu se vaccinează pentru ca are un motiv legitim sau îi este doar frică de vaccin, la fel cum nu contează în război dacă ai rămas acasă de frică sau pentru că ai scutire medicală. Contează însă că cei care merg pe front îi apară și pe cei care rămân acasă. Contează că cei care se vaccinează îi protejează și pe cei care nu se vaccinează. Datoria socială face diferența dintre cei vaccinați și cei nevaccinați, repet, din punct de vedere al statului și al autorităților”, a scris Octavian Jurma, într-o postare pe Facebook.

Acesta a punctat că prin vaccinare individuală învingem boala COVID-19, dar ne vaccinam și din răspundere pentru ceilalți, din responsabilitate socială, din „patriotism daca vreți”, fiind în interesul colectiv să ne imunizăm, pentru a atinge un nivel de protecție colectivă de peste 60%.

Potrivit lui Jurma, boala și pandemia sunt fenomene distincte, prima afectează individul și este o problemă individuală, în timp ce pandemia afectează societatea și e o problemă socială.

„Prin vaccin adresăm ambele probleme dar, pentru stingerea pandemiei, trebuie ca vaccinarea să aibă loc simultan [într-un interval scurt de timp], la fel cum pe front trebuie să fim prezenți toți simultan, nu unul câte unul, ca să facem o diferență împotriva inamicului.
Acesta este motivul pentru care vaccinul este plătit de stat și pentru care statul poate și trebuie să facă mai mult decât să achite costul vaccinării dacă acest efort nu e suficient. Cât de departe poate merge statul? La fel ca în orice război, cât de departe consideram noi ca este nevoie pentru a salva existența societății în ansamblul său”, a adăugat Octavian Jurma.

Articolul precedentCertificatul digital privind COVID-19: România a realizat, miercuri, testarea de interconectare
Articolul următorAlte peste 71.000 de persoane vaccinate, de la ultima raportare. Câte reacţii adverse s-au înregistrat