Scrisoare deschisă a Federației “Solidaritatea Sanitară”, adresată Guvernului și Președintelui României

0
82

Federația “Solidaritatea Sanitară” din România a transmis o scrisoare deschisă Guvernului și Președintelui României, prin care solicită respectarea obligațiilor morale față de personalul din sănătate, acordând distincțiile „binemeritate”, recunoașterea și transpunerea în realitate a dreptului la pensie pentru urmașii lucrătorilor din sănătate decedați la datorie și recunoașterea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.

De asemenea, Federația “Solidaritatea Sanitară” mai solicită remedierea tuturor problemelor ce țin de protecția securității și sănătății salariaților din sănătate și renunțarea la intenția de reducere a veniturilor salariale, manifestată prin recentul memorandum adoptat ce prevede, între altele, reducerea sporurilor.

Solicitările vin în contextul în care OMS a recunoscut sacrificiul dr. Cătălin Denciu, „un gest ce evidențiază suplimentar indiferența impardonabilă a autorităților din România”.

Ad in title

„Nu regăsim niciun gest asemănător din partea autorităților statului român! Apreciem în mod special răspunsul dr. Cătălin Denciu la distincția acordată de OMS, care a spus că primeşte premiul ‘în numele întregului personalul medical din România şi din toată lumea, aflat în linia întâi de luptă. De asemenea primesc acest premiu în numele tuturor pacienţilor COVID care au cunoscut suferinţele bolii şi în numele familiilor noastre, care stau alături de noi la bine și la greu’.
Dacă Guvernul și Președintele României doresc să salveze în ultimul ceas percepția de indiferență manifestată față de lucrătorii din sănătate, ”Solidaritatea Sanitară” le solicită public:
– să-și respecte obligațiile morale față de personalul din sănătate, acordând distincțiile binemeritate;
– să recunoască și să transpună în realitate dreptul la pensie pentru urmașii lucrătorilor din sănătate decedați la datorie;
– să recunoască Covid-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate;
– să recunoască și să remedieze toate problemele ce țin de protecția securității și sănătății salariaților din sănătate;
– să renunțe la intenția de reducere a veniturilor salariale, manifestată prin recentul memorandum adoptat ce prevede, între altele, reducerea sporurilor tocmai a celor pe care statul s-a bazat în lupta cu epidemia COVID-19! Toate aceste solicitări presupun decizii, care sunt apanajul instituțiilor statului. Toate datele indică necesitatea adoptării acestora, lipsa lor încadrându-se la perpetuarea stării de indiferență instituțională”, se arată în scrisoare deschisă adresată Guvernului și Președintelui României de către Federația “Solidaritatea Sanitară”.

Articolul precedentGCS: 381 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 63 decese
Articolul următorUn maraton de vaccinare pentru adolescenți, organizat în perioada 31 mai -1 iunie