Cîțu: Vom elibera spitale COVID, dar vreau o procedură clară, dacă se întâmplă ceva să putem să revenim rapid

0
62

Premierul Florin Cîţu a declarat că a cerut ministrului Sănătăţii o procedură clară în privinţa eliberării spitalelor de sarcinile legate de tratarea pacienţilor SARS-CoV-2, astfel încât să se poată reveni rapid cu spitalele COVID în cazul în care se va înregistra un nou val pandemic.

„Eu cred că am învăţat în acest an cum să reacţionăm mult mai rapid. De exemplu, pregătim şi am vorbit cu Ministerul Sănătăţii, da, treptat, vom elibera acele spitale COVID, dar vreau să avem o procedură clară, ca în cazul în care se întâmplă ceva să putem să revenim cu spitalele COVID rapid, să nu avem o problemă ca în iarnă, când trebuia să mă duc eu de fiecare dată să zic: mai avem nevoie de 200 de paturi. (…) Pregătim procedurile pentru ca să putem să transferăm resursele dintr-o parte în alta fără să avem probleme, să nu mai avem situaţii cum a fost cea de la Spitalul ‘Foişor’ şi aşa mai departe „, a declarat Florin Cîţu, marţi, la un post de radio.

Întrebat despre posibilitatea unei creşteri în toamnă a numărului de cazuri de COVID, premierul a spus: „Suntem pregătiţi pentru orice scenariu, dar eu vă spun că nu cred că vom mai avea o situaţie ca până acum”.

Ad in title

„E adevărat, s-ar putea să mai fie perioade, asta nu neg, dar din ceea ce am văzut până acum, nu. Şi vă contrazic, anul trecut, în vară, uşor, uşor creştea numărul de persoane la ATI, deci noi am avut o creştere. Acum este prima perioadă în care avem o scădere şi venim de la 1.600 la 600 de persoane la ATI. Deci, este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, eu zic că vaccinarea a funcţionat şi va funcţiona, din punctul meu de vedere este singura soluţie de a ieşi din pandemie”, a declarat Florin Cîţu.

Premierul a punctat faptul că vaccinarea a adus rezultate mult mai bune decât se aştepta.

„5 milioane este o estimare, este ceea ce noi am spus că am avea nevoie ca să trecem la etapa următoare. În acelaşi timp, vedem că a dat rezultate mult mai bune decât ne aşteptam, deci, vaccinarea până acum, cifrele arată asta, nu o spunem noi. Este singurul lucru pe care l-am făcut perioada asta care a schimbat parametrii, a crescut numărul de persoane vaccinate. Asta este ceea am făcut noi, nu am avut măsuri…nu am avut lockdown, nu am avut nimic special”, a declarat Cîţu, întrebat despre atingerea ţintei de cinci milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie.

Premierul a explicat că numărul cel mai mare de vaccinări se regăseşte în zona urbană.

„Aici este explicaţia pentru ceea ce se întâmplă, Cluj, Bucureşti, Timişoara, Constanţa, oraşele mari unde avem aglomeraţie mare, sunt aproape de 50% vaccinate, ceea ce înseamnă că acolo ajungem la imunitate, în zonele mari. Bucureştiul este cel mai vaccinat, tocmai de aceea primul concert va fi la Bucureşti, după aceea la Cluj”, a declarat Cîţu.

Premierul a reiterat şi faptul că de la 1 iunie vor urma alte măsuri de relaxare, întrucât au fost depăşite anumite etape ale pandemiei.

” De la 1 iunie facem relaxări (…) e clar că am depăşit anumite etape şi de la 1 iunie vin anumite relaxări pe care le vom anunţa în această săptămână, apoi, de la 1 iulie, 1 august şi aşa mai departe”, a declarat Cîţu.

 

Articolul precedentCîțu: În următoarea şedinţă de Guvern vor fi adoptate măsurile de relaxare ce vor fi aplicate de la 1 iunie
Articolul următorVaccinul Johnson&Johnson, disponibil la ediția a doua a Maratonului Vaccinării București