Coronavirus: „Suntem în război” împotriva COVID-19, afirmă secretarul general al ONU

0
45

Lumea este „în război” împotriva COVID-19, a declarat, luni, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cerând comunităţii internaţionale să meargă dincolo de solidaritate şi să intre într-o „economie de război” pentru a opri virusul, relatează AFP.

„Pandemia de COVID-19 a provocat un tsunami de suferinţă. S-au pierdut peste 3,4 milioane de vieţi. Circa 500 de milioane de locuri de muncă au fost distruse; companiile au avut pierderi de mii de miliarde de dolari”, a declarat Antonio Guterres în deschiderea reuniunii anuale a membrilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„Cei mai vulnerabili sunt cei care suferă cel mai mult şi mă tem că acest lucru este departe de a se fi terminat”, a adăugat oficialul.

Ad in title

Secretarul general al ONU a cerut lumii să răspundă „într-un mod hotărât şi unit pentru a opri virusul”, însă a subliniat că acest lucru nu este suficient.

„Suntem în război cu un virus. Avem nevoie de logica şi urgenţa unei economii de război, pentru a consolida capacitatea armelor noastre”, a mai spus el.

„Dacă nu acţionăm acum, ne vom găsi într-o situaţie în care ţările bogate îşi vor vaccina majoritatea populaţiilor şi îşi vor deschide economiile, în timp ce virusul va continua să provoace suferinţe profunde pe măsură ce circulă şi dezvoltă mutaţii în cele mai sărace ţări”, a avertizat el. „Alte vârfuri ale pandemiei ar putea face sute de mii de victime şi ar putea încetini redresarea economică globală”, a mai spus oficialul.

Antonio Guterres a declarat că a cerut vineri G20 să înfiinţeze un grup de lucru care să reunească toate ţările care dispun de capacităţi de producţie a vaccinului, OMS şi instituţiile financiare internaţionale capabile să discute cu companiile farmaceutice şi alţi actori cheie.

Acest grup de lucru „ar trebui să urmărească cel puţin dublarea capacităţii de producţie prin explorarea tuturor opţiunilor, de la licenţe voluntare şi transferuri de tehnologie până la punerea în comun a brevetelor şi utilizarea flexibilităţilor în materie de drepturi de proprietate intelectuală”, a explicat oficialul.

Secretarul general al ONU a cerut, de asemenea, ca acest grup special să analizeze şi problema distribuţiei echitabile a vaccinurilor la nivel global.

„Sunt gata să mobilizez întreg sistemul Naţiunilor Unite pentru a sprijini acest efort”, a mai spus el.

Articolul precedentGCS: 230 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 36 decese
Articolul următorLudovic Orban, despre vaccinarea anti-COVID-19 contra cost: Într-un viitor oarecare